Investicije / PROJEKTI

Završena prva faza izgradnje najsigurnijeg zatvora u BiH

07.01.2013. 12:53 / Izvor: Večernji List

U mostarskom prigradskom naselju Jasenica završena je prva faza izgradnje novog zatvora. Radovi su trenutačno obustavljeni jer se čeka odluka aktualne vlasti o nastavku financiranja ovoga projekta. Izgradnja novog zatvora traje već godinu dana i već se može vidjeti kako će za nekoliko godina izgledati najmoderniji i najsigurniji zatvor u Bosni i Hercegovini."Izgradnja zatvora je planirana u četiri faze i svaka od faza traje po godinu dana. Priveli smo kraju prvu fazu i veoma smo zadovoljni urađenim. Iz prve faze ostalo je još da riješimo pitanje priključenja na vodovodnu i elektro mrežu", govori za Večernji list Romeo Zelenika, direktor KPZ-a Mostar.

Vrijednost projekta

Cijeli projekt je vrijedan oko 20 milijuna maraka, a prva faza je koštala 3,3 milijuna maraka. "Radovi će se nastaviti onda kada se osiguraju sredstva. Do sada je sve teklo prema zadanim planovima i nadamo se kako neće biti problema u budućnosti", govori sugovornik. Zatvor je okružen sa četiri zida. Prvi od njih okružuje cijeli zatvor i visok je četiri metra. Unutar tih zidina se nalazi zatvor poluotvorenog tipa i zatvor zatvorenog tipa. Poluotvoreni zatvor je okružen zidom od četiri metra, a zatvorenog tipa zidom visokim šest metara. Zatvorska šetnica je okružena zidom visokim čak sedam metara, a posebnost je u tome što je ona ukopana u zemlju.

"Šetnica će biti podijeljena na četiri boksa. Od visine kazne zavisi u kojem boksu će zatvorenici biti pušteni na šetnju. Treba naglasiti kako je cijeli zatvor okružen zaštitnim kanalom koji sprječava napad na objekt autobombom i sl. Pri planiranju i izgradnji objekata koriste se vrhunski sigurnosni standardi i možemo reći kako će ovo biti najsigurniji zatvor u državi", naglašava Zelenika.

Izgrađeni objekti

Unutar zidina već je završena izgradnja pojedinih objekata. Tu su radionice za zatvorenike u zatvorima poluotvorenog i zatvorenog tipa, kao i objekt koji se nalazi u zajedničkom dijelu, a gdje će biti smještena kuhinja, ostava i sušiona. Prostor na kojem se gradi zatvor prostire se na čak 50.000 m2. Osim već spomenutih objekata, u zajedničkom dijelu će biti smještena uprava zatvora, restoran, sportski tereni, te gospodarska jedinica. Mostarski zatvor već ima gospodarsku jedinicu iz koje se velikim dijelom opskrbljuje hranom, a dio se čak i prodaje na tržištu. Ona se sada nalazi u naselju Bare, a za nekoliko godina će biti premještena u sklopu novog zatvora.

"Ne znamo još što će biti s gospodarskom jedicom Bare. Tu odluku će nakon izgradnje zatvora donijeti federalna Vlada, odnosno, nadležno ministarstvo. U svakom slučaju, mi ćemo i dalje nastaviti proizvoditi hranu za potrebe zatvora", dodaje Zelenika. Mostarski zatvor se sada nalazi u samom središtu grada, što svakako nije primjerena lokacija za jedan ovakav objekt. Nakon što se okonča izgradnja novog zatvora, sadašnji zatvor će postati pritvorska jedinica. Veoma važno pitanje je i kapacitet novog zatvor. On će moći primiti ukupno 420 zatvorenika. Usporedbe radi, aktualni mostarski zatvor može primiti 200 zatvorenika. U novom zatvoru njih 200 će biti smješteno u zatvor poluotvorenog tipa, 200 u zatvor zatvorenog tipa, dok je 20 mjesta u prinudnoj jedinici. Inače, na početku ovoga projekta građani ovoga dijela Mostara su imali brojne prigovore i nisu željeli novi zatvor u blizini svojih domova. Ipak, sada su kritike znatno manje, a očekuje se kako će ovaj dio Mostara imati velike koristi od zatvora.

U prvom redu tu se misli na ekonomiju jer će zatvor sa sobom privući i izradnju trgovina i drugih objekata, što će u konačnici dovesti do razvoja ovog dijela Mostara. Ako sve bude teklo po planu i bez zastoja, BiH će novi zatvor dobiti u roku od 3-4 godine. Zatvorski kapaciteti će se proširiti, otvorit će se nova radna mjesta, a manje kriminala će biti na slobodi zbog popunjenosti zatvorskih kapaciteta. Ipak, do završetka projekta je ostalo još dosta posla.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije