Završena prva faza projekta "Rekreaciona zona Babina rijeka"

11.12.2018. 09:04 / Izvor: Akta.ba
Završena prva faza projekta 'Rekreaciona zona Babina rijeka'

Prilikom odabira sadnog materijala za "Rekreacionu zonu Babina rijeka" vodilo se računa, da budu zastupljene vrste otporne na gradske uslove povećanog aerozagađenja.

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica realizovala je prvu fazu projekta "Rekreaciona zona Babina rijeka".

U okviru projekta vrijednog 60.000 KM, od čega je Grad Zenica osigurao 40.000 KM, a Fond za zaštitu okoliša FBiH 20.000 KM, izgrađene su pješačke staze u dužini od preko 380 metara, izvršena sadnja 95 sadnica stablašica i 93 sadnice niskog rastinja, ukrasnog grmlja, te postavljene klupe za odmor i kante za otpad.

"Kompletan projekat je radilo Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica d.o.o., dok je u realizaciju bilo uključeno preduzeće Alba Zenica d.o.o.. Druga faza projekta podrazumijevat će izgradnju šetnica, dječijeg igrališta, kao i druge sadržaje", kaže Sabira Helvida, pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove.

Prilikom odabira sadnog materijala za "Rekreacionu zonu Babina rijeka" vodilo se računa, da budu zastupljene vrste otporne na gradske uslove povećanog aerozagađenja, kao i da svojim karakteristikama (veća lisna masa) vrše značajniju funkciju apsorpcije ugljen dioksida, te zadržavanja prašine.

Obzirom na značaj projekta čiji je cilj poboljšanje kvalitete zraka i klimatskih uvjeta, apelujemo na građane da se odgovorno odnose prema mladim sadnicama jer će nam one omogućiti da u vremenu koje dolazi, uživamo u hladovini nove rekreacione zone.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije