al
Završena prva faza projekta Rekreaciona zona Babina rijeka

Investicije / URBANIZAM

Završena prva faza projekta "Rekreaciona zona Babina rijeka"

11.12.2018. 09:04 / Izvor: Akta.ba

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica realizovala je prvu fazu projekta "Rekreaciona zona Babina rijeka".

U okviru projekta vrijednog 60.000 KM, od čega je Grad Zenica osigurao 40.000 KM, a Fond za zaštitu okoliša FBiH 20.000 KM, izgrađene su pješačke staze u dužini od preko 380 metara, izvršena sadnja 95 sadnica stablašica i 93 sadnice niskog rastinja, ukrasnog grmlja, te postavljene klupe za odmor i kante za otpad.

"Kompletan projekat je radilo Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica d.o.o., dok je u realizaciju bilo uključeno preduzeće Alba Zenica d.o.o.. Druga faza projekta podrazumijevat će izgradnju šetnica, dječijeg igrališta, kao i druge sadržaje", kaže Sabira Helvida, pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove.

Prilikom odabira sadnog materijala za "Rekreacionu zonu Babina rijeka" vodilo se računa, da budu zastupljene vrste otporne na gradske uslove povećanog aerozagađenja, kao i da svojim karakteristikama (veća lisna masa) vrše značajniju funkciju apsorpcije ugljen dioksida, te zadržavanja prašine.

Obzirom na značaj projekta čiji je cilj poboljšanje kvalitete zraka i klimatskih uvjeta, apelujemo na građane da se odgovorno odnose prema mladim sadnicama jer će nam one omogućiti da u vremenu koje dolazi, uživamo u hladovini nove rekreacione zone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije