Završena rekonstrukcija i proširenje glavne ulice na Sokolju

17.07.2020. 09:15 / Izvor: Akta.ba
Završena rekonstrukcija i proširenje glavne ulice na Sokolju

Saobraćajnica je od izuzetne važnosti jer povezuje naselja Sokolje i Briješće.

Projekat rekonstrukcije ulice Numan-paše Ćuprilića, glavne ulice kroz novogradsko Naselje heroja Sokolje, gdje je u proteklom periodu urađeno proširenje saobraćajnice i izgradnja trotoara, završen je asfaltiranjem ceste u punom profilu.

Prethodno je u ovom dijelu ulice urađena rekonstrukcija dotrajale vodovodne mreže i priključenje stambenih objekata na novoizgrađenu vodvodnu mrežu, tako da su mještani ovog gusto naseljenog područja uz vodovodnu mrežu dobili i potpuno novu i širu saobraćajnicu sa pješačkom stazom, što će omogućiti bolju saobraćajnu komunikaciju. 

Saobraćajnica je od izuzetne važnosti jer povezuje naselja Sokolje i Briješće, a njome se odvija javni gradski prevoz. Cesta je bila uska i nije imala trotoar, pa je saobraćajna komunikacija bila otežana, a zbog stalnog curenja vode iz dotrajalih cijevi bila je i oštećena.

Zabog toga se pristupilo zamjeni vodovodnih instalacija, a potom i proširenju ceste sa izgradnjom pješačke staze. Proširenje saobraćajnice urađeno je uz podršku jednog broja stanovnika koji su se odrekli dijela svog zemljišta, dok je jedan dio zemljišta oslobođen od ranijih uzurpacija, tako da se sada nesmetano mogu mimoilaziti vozila.

U sklopu proširenja ceste radilo se i uklanjanje postojećih, te izgradnja novih potpornih zidova, postavljanje ivičnjaka i izgradnja trotoara, te odvodnja oborinskih voda, a nakon toga pristupilo se rekonstrukciji i asfaltiranju kolovoza u punom profilu. Radovi su izvedeni na dionici od spoja sa ulicom Zaima Imamovića do spoja sa ulicom Samira Radovca.

U narednom periodu je planiran nastavak proširenja i rekonstrukcija cesete u preostalom dijelu naselja, kao i rekonstrukcija vodovodne mreže i izgradnja kanalizacione mreže na ulazu u Naselje heroja Sokolje na spoju sa magistralnom cestom, odnosno ulicom Safeta Zajke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije