Završena rekonstrukcija puta do turističkog kompleksa Ravne - Stari Grad

02.05.2020. 09:50 / Izvor: Akta.ba
Završena rekonstrukcija puta do turističkog kompleksa Ravne - Stari Grad

Grad Visoko je insistirao da se izvrši i rekonstrukcija odnosno postavljanje svih infrastrukturnih instalacija prije asfaltiranja.

Dugo očekivana realizacija turističkog puta R445-Ravne kao žile kucavice razvoja turističkog kompleksa Ravne - Stari Grad je završena.

Na objavljeni Javni poziv Ministarstva za privredu ZDK Grad Visoko putem Službe za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke aplicirao je sa projektom "Rekonstrukcija turističkog puta Ravne (dionica R 445- izletište Ravne).

Kako je Grad Visoko postao top turistička destinacija u Zeničko-dobojskom kantonu projekat Grada Visoko je visoko rangiran od strane Ministarstva za privredu ZDK koje je za realizaciju istog odobrilo 140.000 KM uz sufinansiranje Grada Visoko od 6.611,76 KM.

Grad Visoko je imao obavezu provođenja postupka javne nabavke uz imenovanje predstavnika Ministarstva za privredu u Komisiju za izbor nakon čega je kao najpovoljniji odabran izvođač radova „MGV Gradnja“ d.o.o. Zavidovići te obavezu imenovanja nadzornog organa i koordinatora radova.

Takođe, Grad Visoko je riješio imovinsko-pravne odnose kako bi širina puta odgovarala standardima za cestovnu infrastrukturu i omogućavala saobraćaj turističkih prevoznih sredstava.

Realizacija ugovora je obuhvatila sljedeće: kompletnu rekonstrukciju saobraćajnice u dužini od cca. 330 metara, širine 5 do 5,5 metara sa ugrađenim ivičnjacima kompletnom dužinom, riješenom drenažom saobraćajnice sa drenažnim cijevima, riješenom odvodnjom površinske vode, uređenom bankinom kompletnom dužinom, debljinom završnog sloja asfalta od 7 cm.

Grad Visoko je insistirao da se izvrši i rekonstrukcija odnosno postavljanje svih infrastrukturnih instalacija prije asfaltiranja dionice puta tako da su postavljene nove instalacije od strane JKP Visoko i BH Telecoma.

Realizacijom ovog projekta nastavljamo sa izgradnjom nove turističke infrastrukture na turističkim lokalitetima u cilju poboljšanja ukupnog ambijenta turističke ponude koju Grad Visoko nudi mnogobrojnim turistima iz cijelog svijeta.

"Zahvaljujemo se Ministarstvu za privredu ZDK, Ministru Zlatko Jelić, pomoćniku Ministra Osmanu Buzi na svesrdnom zalaganju u realizaciji projekta i prepoznavanju Grada Visoko kao najvažnije i najposjećenije turističke destinacije na području Zeničko-dobojskog kantona", kazali si uz Grada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije