Završena sanacija klizišta u ul. Hekim Oglu Alipaše u Boljakovom Potoku

28.11.2014. 10:14 / Izvor: eKapija.ba

Radnici građevinske firme TB Inžinjering uradili su vertikalne i kose stubove (šipove). Izgrađen je i potporni zid visine od jednog do 2,8 metara i zamjena i dogradnja postojeće kanalizacione mreže u dužini od 82 metra.

Radovi na sanaciji, jednog od tri klizišta koja se u ovoj godini saniraju na području Novog Grada, u ulici Hekim Oglu Alipaše od broja 52 do broja 56, u Boljakovom Potoku završeni su prošle sedmice, tako da mještani ovog dijela naselja konačno mogu odahnuti.

Na ovom lokalitetu došlo je do odrona puta, te je bilo neophodno uraditi vertikalne betonske stubove, odnosno šipove i potporni zid u dužini od 34,5 metara sa ogradom. Osim toga, izvođač radova, firma „Mibral“ asfaltirala je dio oštećene saobraćajnice.

Pri kraju su i radovi na sanaciji klizišta u ulici Ragiba Džinde do broja 156, gdje je usljed pokretanja tla došlo do oštećenja saobraćajnice.

Radnici građevinske firme TB Inžinjering uradili su vertikalne i kose stubove (šipove). Izgrađen je i potporni zid visine od jednog do 2,8 metara i zamjena i dogradnja postojeće kanalizacione mreže u dužini od 82 metra. U toku su radovi na postavljanju tampona, a preostalo je još da se uradi asfaltiranje saobraćajnice.

Također, u toku su pripremni radovi za početak sanacije klizišta u ulici Izeta Karšića čikma do broja 16 u Briješću. Na ovom lokalitetu potrebno je uraditi potporni zid u dužini od 22 metra, drenažni sistem, kanalizacionu mrežu, a nakon toga i sanaciju oštećenja na asfaltiranoj površini.

Za sanaciju tri navedena klizišta, iz budžeta Općine Novi Grad izdvojeno je oko 322. 500 konvertibilnih maraka. Projekat se realizira u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo koji vrši stručno - tehnički nadzor.

Pored ovih radova, pripremljena je projektna dokumentacija i odobrenje za građenje, neophodni za početak sanacije klizišta na lokalitetu Grada Bobovca, čija je realizacija planirana početkom iduće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije