Završeni radovi i dogradnja Vrtlarske zgrade u ulici Hrasnička cesta

Investicije / PROJEKTI

Završeni radovi i dogradnja Vrtlarske zgrade u ulici Hrasnička cesta

25.09.2019. 15:12 / Izvor: Akta.ba

Rekonstrukcija, sanacija, restauracija, te dogradnja Vrtlarske zgrade u ulici Hrasnička cesta je završena. Svečanim presijecanjem vrpce završetak radova ozvaničio je 25. septembra 2019 godine načelnik Općine Ilidža Senaid Memić, pomoćnik načelnika za investiicje i razvoj  Mirsad Čaušević, te direktor firme "Neimari" Ramiz Mulaomerović, koja je bila i izvođač radova.

Za ovu namjenu iz budžeta Općine Ilidža izdvojeno je 659.420,97 KM.

"Objekat u parku pored Hrasničke ceste je vlasništvo Općine Ilidža. Nakon sagledavanja njegovog konstruktivnog stanja i funkcionalnih mogućnosti, obezbjedili smo budžetskih sredstava i pokrenuli procedura rekonstrukcije, restauracije i sanacije u cilju njegovog očuvanja i stavljanja u funkciju. Predhodno je izrađena projektno tehnička dokumentacija,  a potom nakon usvajanja Budžeta Općine Ilidža, kojim su obezbijeđenja sredstva za rekonstrukciju objekta, provedena je procedura javne nabavke, izbora izvođača radova i nadzora nad izvođenjem i u konačnici se pristupilo realizaciji projekta", izjavio je Memić.

 

Dodao je da objekat nije nacionalni spomenik već je dio zaštićenog obuhvata spomenika prirode Vrelo Bosne. U sastavu je zelene površine nekadašnjeg kompleksa "Banja – Ilidža", koji uz ekološku, dendrološku, kulturno - historijsku, estetsku, te prostorno - pejzažnu i ambijentalnu vrijednost, skupa sa arhitektonskim objektima – hotelima izgrađenim u austrougarskom periodu, ima značaj dobra integralne baštine.

U postupku izdavanja odobrenja za građenje pribavljena saglasnost na Glavni projekat od strane Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno - historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

"Objekat od 1995. godine nije bio u funkciji i nije bio useljen. Obzirom da je restauracijom iz stambenog pretvoren u poslovni objekat, njegova konačna funkcija će biti utvrđena nakon provedene  javne nabavke za odabir krajnjeg korisnika", poručio je Senaid Memić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije