Završeni radovi na adaptaciji sala za tjelesni odgoj u novosarajevskim školama

24.11.2020. 15:33 / Izvor: Akta.ba
Završeni radovi na adaptaciji sala za tjelesni odgoj u novosarajevskim školama

U novosarajevskim osnovnim školama Čengić Vila I i Hrasno završeni su radovi na adaptaciji sala za tjelesni odgoj.

U novosarajevskim osnovnim školama „Čengić Vila I“ i „Hrasno“ završeni su radovi na adaptaciji sala za tjelesni odgoj.

Tim povodom, ove dvije osnovne škole obišao je općinski načelnik Nedžad Koldžo sa saradnicima.

Tokom kompletne rekonstrukcije sala za tjelesni odgoj izvedeni su građevinsko-zanatski radovi, radovi na instalacijama vodovoda i kanalizacije, elektroinstalacijama i mašinskim instalacijama, zatim u dijelu pripadajućih prostorija (sanitarni čvorovi i svlačionice), te je nabavljena neophodna oprema koja je ugrađena i to: koševi, švedske ljestve, užad i merdevine za penjanje i slično.

"Nakon što su realizirani projekti energetskog utopljavanja pet osnovnih škola sa područja Općine Novo Sarajevo, iskazala se potreba za rekonstrukcijom sala koje su u svim školama poprilično stare, a neke i neuslovne za odvijanje nastave”, rekao je općinski načelnik Nedžad Koldžo i podsjetio da je prije dvije godina završena i sanacija sportske sale u OŠ „Pofalići” čime su stvoreni bolji uslovi za odvijanje nastave iz oblasti sporta.

“Brojne aktivnosti su urađene, iako nije naša stvarna nadležnosti, u cilju poboljšanja nastavnog procesa, obrazovanja i budućnosti djece. Iz Općine Novo Sarajevo pokrenuta je ideja i sufinasirana  izgradnja Osnovne škole na Aneksu. U toku je izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju Osnovne škole “Pofalići” koja će biti namijenjena za boravak oko 900 učenika u dvije smjene i sadržavat će sve potrebne prostorije, učionice, dva vanjska igrališta i unutrašnju fiskulturnu salu. U prethodnom periodu je  izvršena sanacija krovova na objektima tri osnovne škole: „Pofalići“, „Grbavica I“ i „Grbavica II“, opremljeni su kabineti tehničke kulture sa opremom za mehatroniku i  CNC mašinama, nabavljene su elektronske interaktivne table za nastavu, ugrađeni školski ormarići za učenike razredne nastave i izvršena nabavka  knjiga za potrebe školskih biblioteka. Svake godine se dodjeljuju ruksaci sa školskim priborom za prvačiće i podjele paketići učenicima u povodu Dana dječije radosti. Ove školske godine, učenicima novosarajevskih osnovnih škola dodijeljeni su tableti za praćenje online nastave, a uveli smo i segment subvencioniranja nabavke udžbenika kroz objavljeni javni poziv”, kazao je općinski načelnik.

Direktor „Čengić Vila I“ Asmir Zukić podsjetio je da se izvorni oblik sportske sale nije mijenjao od izgradnje škole, te izrazio zadovoljstvo što će učenike prilikom vraćanja na tradicionalno odvijanje nastave dočekati potpuno nova i opremljena sala za časove tjelesnog odgoja. Zahvalio se općinskom načelniku Nedžadu Koldži i Općini Novo Sarajevo na razumijevanju, kao i ulaganju u potrebe svih škola na području općine.

Osim dvije navedene osnovne škole, adaptacijom je obuhvaćena i sala za tjelesni odgoj u OŠ “ Grbavica I” gdje će radovi uskoro biti završeni.

Ukupna vrijednost realizacije ovog projekta iznosi oko 300.000 KM.

Izvođači radova na adaptaciji sala u navedenim školama su „EKO-GRADNJA d.o.o. Sarajevo i „KOLINVEST d.o.o. Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije