Investicije / PROJEKTI

Završeni radovi na revitalizaciji zgrade Sinagoge u Zenici

21.04.2021. 12:29 / Izvor: Akta.ba

Javna ustanova "Muzej grada Zenice" u februaru ove godine organizirala je radove na tekućem održavanju nacionalnog spomenika Sinagoga, koji su trajali sve do sredine aprila, nakon čega je ovaj objekat dobio potpuno novu fasadu.

Riječ je o sanaciji manjeg oštećenja na fasadi, nastalom zbog popravke vodovodnih cijevi, te osvježavanju fasade, kao i ornamenata na fasadi svojstvenih za pseudo-maurski stil, odnosno jevrejske sakralne objekte.

Prema riječima Adnadina Jašarevića, direktora "Muzeja grada Zenica", obavljeni su i radovi na sanaciji i uređenju cokle, rešme, te prebojene zaštitnom farbom rešetke na prozorima.

"Radovi su obavljeni u dvije faze, u skladu sa finansiranjem i vremenskim uvjetima. Projekat muzeja finansira Grad Zenica. Podsjećanja radi, riječ je o finalu dugotrajnih radova na revitalizaciji objekta", kaže direktor Jašarević.

Zamjena krova i rešme urađena je 2009. godine i kako kaže direktor Jašarević, godinu kasnije zamijenjeni su podna izolacija i parket, dok su 2011. godine izvršeni restauratorski radovi na fasadi. U 2012. godini uređen je izložbeni salon, 2013. godine urađena je rekonstrukcija grijnog sistema, a godinu kasnije rekonstruisana je elektroinstalacija i postavljena nova rasvjeta u izložbenom salonu. Konačno, 2020. godine izvršena je sanacija oštećenih dijelova fasade i djelimično prebojavanje.

Sinagoga je proglašena nacinalnim spomenikom 2013. godine. Gradsko vijeće Zenica je 22. februara ove godine na prijedlog gradonačelnika Fuada kasumovića, usvojilo Odluku o preuzimanju zgrade zeničke "Sinagoge" iz posjeda Javne ustanove Muzej grada Zenica, s ciljem da ovaj nacionalni spomenik kulture ustupi na korištenje Jevrejskoj zajednici BiH, saopćili u iz Grada Zenica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije