Investicije / PROJEKTI

Završeno rušenje starog montažnog objekta Klinike za dermatovenerologiju

16.07.2018. 08:40 / Izvor: Akta.ba

U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevu (KCUS) završeno je rušenje starog montažnog objekta sagrađenog 1970. godine, u kojem je bila smještena Klinika za dermatovenerologiju.  

Po riječima rukovodioca Tehničkog sektora KCUS Nurije Jusupovića građevina je predstavljala opasnost po uposlenike i bolesnike.

"Objekt je sagrađen od salonit azbest - cementnog materijala, čija je proizvodnja i promet zabranjen u mnogim evropskim državama već od kraja devedesetih godina prošlog vijeka. Taj materijal je dokazano veoma štetan po zdravlje. Izvršili smo analizu i ostalih građevina, te ustanovili da u KCUS nema više takvih zgrada. Na ovom prostoru predviđena je izgradnja novih 47 parking mjesta za uposlenike KCUS. Dio prostora nekadašnjeg parkinga bit će iskorišten za izgradnju kružnog toka, čime će se rasteretiti saobraćaj i smanjiti gužve", naveo je Jusupović.

Naglašava da je materijal srušenog objekta odvezen iz KCUS, u skladu s postojećim zakonskim propisima.

Generalna direktorica KCUS prof.dr. Sebija Izetbegović ističe da se u toj ustanovi, prvi put, rade detaljne kontrole procesa i uvjeta rada.

"Pacijenti i uposlenici KCUS godinama su boravili u prostorijama koje nisu zadovoljavale standarde za liječenje i rad. Rušenjem tog (po zdravlje) opasnog objekta spriječili smo dalje izlaganje štetnim tvarima, a bolesnicima i uposlenicima omogućili bolje uslove liječenja i rada. Od naredne sedmice krećemo i sa rušenjem stare i neuslovne zgrade nekadašnje klinike za endokrinologiju, na tom mjestu bit će zelena površina. Svakodnevno radimo na poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga, kao i uslova boravka bolesnika. Uveli smo vidne promjene u svim oblastima djelovanja, a najveća podrška su nam zadovoljni pacijenti i osoblje", izjavila je prof. dr. Izetbegović, saopćila je Pres služba KCUS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije