Završeno uređenje i opremanje Starog grada Pset u Bosanskoj Krupi

24.10.2013. 09:31 / Izvor: eKapija.ba
Završeno uređenje i opremanje Starog grada Pset u Bosanskoj Krupi
OTVORI GALERIJU

Stari grad u Bosanskoj Krupi opet je zasjao u punom sjaju. Tvrđava sa koje se pruža najljepši pogled na grad, rijeku Unu i njene obale, dobila je nove klupe, rasvjetu, korpe za otpatke, sav potreban mobilijar.

Završeni su radovi na uređenju i opremanju srednjovjekovne tvrđave "Pset", među građanima Bosanske Krupe poznatije pod nazivom Stari grad. Aktivnosti su to u okviru projekta kojeg zajedno finansiraju italijanske organizacije i Općina Bosanska Krupa. Izvođač radova na Starom gradu"Pset" bilo je JKP "10. Juli" Bosanska Krupa.

Stari grad u Bosanskoj Krupi opet je zasjao u punom sjaju. Tvrđava sa koje se pruža najljepši pogled na grad, rijeku Unu i njene obale, dobila je nove klupe, rasvjetu, korpe za otpatke, sav potreban mobilijar, uređene i adaptirane staze. Time se stvaraju i uslovi za otvaranje ljetne bašte kako bi se na stari Stari grad privuklo što više građana, turista, ljubitelja prirode.

Oko 40 hiljada KM utrošeno je na čišćenje i pripremne radove na pristupnoj stazi tvrđave, popločavanje kamenom i postavljanje ivičnjaka na stazi, izgradnju zaštitne ograde na tvrđavi, postavljanje ulaznih vrata na gornji dio tvrđave, te izradu i postavljanje info-panoa.

Ovo su prve aktivnosti u okviru projekta "Una valle rinasce" konzorcijuma ICEA-IPSIA, finansiranog od strane Generalne direkcije za kooperaciju Ministarstva spoljnih poslova Italije.

Podsjetimo, načelnik Armin Halitović je u ime Općine Bosanska Krupa potpisao opći sporazum o saradnji sa Silviom Maraone, odnosno Institutom za međunarodnu ekonomsku saradnju – ICEI i Šefikom Veladžićem, direktorom Udruženja Lokalna akciona grupa Una-Sana iz Bosanske Krupe.

Potpisnici sporazuma su se obavezali da će kroz različite aktivnosti doprinijeti održivom razvoju doline Une i graničnih općina, poboljšanju kvalitete života i društveno ekonomskih uslova njezinih stanovnika, pružajući im nove radne mogućnosti i životne perspektive unutar njihovih lokalnih zajednica. Talijanske organizacije će finansirati ili sufinansirati te aktivnosti, a Općina Bosanska Krupa i Udruženje Lokalna akciona grupa Una-Sana će ih sprovesti pružajući svoje iskustvo, znanje, stručne kadrove i neophodnu tehničku podršku.

Osim toga, na Starom gradu se završavaju i konzervatorski radovi za šta je Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa Bihać sa firmom "INŽINJERING-ČAUŠ" d.o.o. iz Bosanske Krupe potpisao ugovor vrijedan 20.358,16 KM.

Kada se u potpunosti okončaju konzervatorski radovi, odnosno popravak ili izgradnja kamenih zidova, Stari grad će biti spreman primiti turiste, a Krupljani ponosni i valjda spremni čuvati ono što imaju, kako ulaganje preko 60 hiljada KM ne bi bilo ponovo uzaludno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije