Završeno više od 80 posto radova na izgradnji mosta Svilaj

15.07.2019. 13:12 / Izvor: Akta.ba
Završeno više od 80 posto radova na izgradnji mosta Svilaj

Na današnji dan, situirani su radovi od 18.659.000 eura, što predstavlja 83,64% ukupno ugovorenih radova.

Predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, Hrvatskih autocesta i Heringa održali su sastanak u Zagrebu na kojem su razmatrali su trenutni status izgradnje mosta Svilaj.

Na današnji dan, situirani su radovi od 18.659.000 eura, što predstavlja 83,64% ukupno ugovorenih radova. 

Кonstatovano je da su dovršeni svi radovi na izgradnji donjeg ustroja mosta. Usprkos vremenskim nepogodama, zalaganjem izvođača Hering d. d. Široki Brijeg, 9.4. 2019. godine spojena je čelična konstrukcija oba mosta, a za uzvodni i nizvodni most je ukupno montirano 102 segmenta čelične konstrukcije. 

Trenutno traju radovi na izvođenju armiranobetonske ploče, a izvedeno je 49 od ukupno 102 armiranobetonske ploče, što predstavlja realizaciju ovog dijela od 48,04%. 

Preostale aktivnosti za dovršetak mosta su: izvođenje armiranobetonske ploče i armiranobetonskog vijenca, odvodnja mosta, hidroizolacija i asfaltni zastor mosta, te ugradnja opreme za saobraćaj, rasvjetu, meteo stanicu. 

Uzimajući u obzir da je spajanjem oba mosta prestala mogućnost uticaja nivoa rijeke Save na radove, ne očekuju se problemi u realizaciju ove faze radova, rečeno je na sastanku.

Zaključujući sastanak, predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan i sekretar Ministarstva Igor Pejić, koji je u ime MКT-a učestvovao na sastanku, izrazili su zadovoljstvo trenutnim radovima i zakazali sljedeći sastanak za oktobar tekuće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije