Završetak druge faze deponije u Ramićima krajem maja

12.02.2013. 08:40 / Izvor: eKapija.ba
Završetak druge faze deponije u Ramićima krajem maja

U okviru redovnih aktivnosti, gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović, sa saradnicima posjetio je jučer JP "Depot" i sa rukovodstvom ovog preduzeća razgovarao o aktuelnim temama.

Uokviru redovnih aktivnosti, gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović, sa saradnicima posjetio je jučer JP "Depot" i sa rukovodstvom ovog preduzeća razgovarao o aktuelnim temama.

Gavranović je istakao da je na sastanku bilo riječi o stanju deponije u Ramićima, koja je veoma značajna za Banju Luku, ali i za cijelu regiju, jer se u Ramićima odlaže otpad iz još sedam krajiških opština. On je naveo da je u prvoj fazi izgradnji deponije, od 2004. do 2010. godine, uloženo oko osam miliona KM, od čega su sedam miliona bila kreditna sredstva, dok je milion maraka izdvojila Vlada Republike Srpske.

"Od 2010. godine do danas traje realizacija druge faze, koja podrazumijeva izgradnju sanitarne ćelije. Na taj način biće riješeno odvođenje otpadnih voda i gasova sa deponije. U ovoj fazi uloženo je oko tri miliona maraka, dobijenih putem kredita, a imamo i donaciju Vlade RS od 150.000 KM. Druga faza izgradnje biće gotova krajem maja ove godine. U trećoj fazi biće instalisana postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a za tu fazu obezbijeđeno je oko 2,8 miliona evra iz predpristupnih fondova Evropske Unije. Ova sredstva su odobrena prije gotovo dvije godine, ali - zbog procedura - sporazum o njihovom korišćenju je potpisan tek krajem prošle godine i mi ćemo tražiti da se produži rok za realizaciju projekta", naglasio je Gavranović.

On je podsjetio da je do 2004. godine, na prostoru današnje deponije, bilo obično smetljište, koje je ugrožavalo prirodu i okolno stanovništvo, a da danas postoji savremena deponija, koja zadovoljava sve ekološke standarde.

Kao probleme u poslovanju JP "Depot", prvi čovjek Banje Luke je naveo dugovanja komunalnih preduzeća pojedinih lokalnih zajednica, koja ukupno iznose 590.000 KM.

"'Depot' je prošlu godinu pozitivno poslovao, ali je problem tekuća likvidnost, koja može biti ugrožena zbog dugovanja pojedinih opština. Važno je reći i da je rata kredita "Depota" oko 240.000 KM, dakle, može biti ugroženo i vraćanje duga. Mi ćemo nastojati da to pitanje raspravimo sa predstavnicima tih lokalnih zajednica, a direktoru sam danas predložio da utuži sve dužnike. Neozbiljno je da se usluga ne plaća 15 mjeseci i da se duguje preko 200.000 KM, kao što je to slučaj sa komunalnim preduzećem iz Laktaša", zaključio je Gavranović.

Direktor JP "Depot" Momčilo Rokvić, kazao je da je gradonačelnika upoznao sa investicionim aktivnostima koje su u toku u ovom preduzeću. Prema njegovim riječima, veliki problem "Depota" su nenaplaćena potraživanja, koja je pomenuo i gradonačelnik.

"Tražili smo od gradonačelnika da nam pomogne u rješavanju ovog problema, kako bi te obaveze bile redovno izmirivane", rekao je Rokvić.

On je dodao da je solarna ćelija, koja je postavljena krajem 2011. godine i koja služi za zagrijavanje vode koju koriste radnici, dala odlične rezultate i da su ostvarene značajne uštede.

Rokvić je podvukao da je, od Nove godine, u primjeni novi cjenovnik usluga ovog preduzeća, prema kojem cijena deponovanja otpada iznosi 28 KM po toni.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije