Završetak prve faze izgradnje obaloutvrde kod Goražda moguć do kraja 2019.

21.06.2019. 13:07 / Izvor: Akta.ba
Završetak prve faze izgradnje obaloutvrde kod Goražda moguć do kraja 2019.

Riječ je o izuzetno značajnom projektu koji se implementira sa ciljem zaštite od poplava.

Kao što je javnosti poznato ovih dana uveliko teku radovi na projektu izgradnje i uređenja obaloutvrde u Gradu Goraždu, čija vrijednost iznosi preko 10.000 000,00 KM a koji finansira Svjetska banka. Riječ je o izuzetno značajnom projektu koji se implementira sa ciljem zaštite od poplava.

Tim povodom naš Grad posjetila je jučer velika delegacija koju su činili predstavnici Svjetske banke i Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kako bi posjetili teren na kojem se izvode radovi i kako bi se uvjerili u dinamiku izvođenja samih radova.

Alojz Dunđer, šef Jedinice za implementaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva istakao je u izjavi za medije da je zadovoljan dinamikom radova: ''Mi smo danas u posjeti Gradu Goraždu sa razlogom da vidimo kako napreduju radovi i sama investicija koja se odnosi na uređenje obaloutvrda lijeve i desne strane rijeke Drine nizvodno od mosta u Gradu Goraždu do entitetske granice. Ovo je jedna redovna misija Svjetske banke koja se dva puta godišnje održava i došli smo na teren da vidimo kakav je napredak radova, kakvi su izazovi sa kojima se susreću izvođači radova i nadzor i da pokušamo riješiti ta otvorena pitanja. Sama investicija je zamišljena da se provede u toku ove kalendarske godine. Ona podrazumjeva izgradnju obaloutvrda u cilju zaštite od poplava i u ukupnoj dužini 4 Km, 2 km na lijevoj i 2 km na desnoj strani. Zadovoljni smo radovima, malo je bio usporen početak radova zbog vremenskih prilika koji su bili u proteklih mjesec i po dana, ali ja vjerujem da će nas sad vrijeme poslužiti i da ćemo u narednom periodu taj zaostatak radova nadoknaditi''.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović u izjavi za medije naglasio je da je u planu nastavak ovog velikog projekta i da je zatraženo novih 20.000 000,00 KM od Svjetske banke: ''Danas imamo veliku posjetu ovdje na obilasku terena desne i lijeve obale Drine, uređenja obaloutvrde  po projektu koji finansira Svjetska banka. Oko 20 ljudi je danas došlo u Goražde, predvođeni predstavnicima Svjetske banke koja prati implementaciju svakog feninga što je sasvim opravdano. Tu su također predstavnici Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, prisutni su i iz Agencije za vodno područje rijeke Save, predstavnici nadzornog odbora i samog izvođača radova. Oni su danas tu na licu mjesta da se uvjere i da vide je li to sve ide onom dinamikom kako smo to zamislili u projektu. Radovi teku svojim tokom, nema nikakvih odstupanja. Mi kao lokalna zajednica smo imali veliki dio posla u smislu eksproprijacije i svih pripremnih radova i tehničke podrške. To smo završili. Uvijek bude sitnih i dodatnih problema koje riješavamo usput, kao i samih korekcija. Ovdje će obala biti jako lijepo uređena poslije završetka radova. Ponovo ćemo zasaditi drveće i sve ono što se uništilo. Biće i još više zasada nego što je bilo  i mislim da ćemo vratiti izgled ovog šetališta i građani o tom ne treba da brinu. Projekat je vrijednosti preko 10. 000 000,00 KM koji finansira Svjetska banka. Zatražili smo novih 20. 000 000,00 KM koji su nam potrebni, za izgradnju obaloutvrde od mosta Žrtava Srebrenice prema centralnom mostu, zatim prema Baćcima i Vitkovićima i sa tih novih 20. 000 000,00 KM možemo konačno riješiti obaloutvrde u gradu Goraždu. Uporedo sa tim u toku je implementacija izgradnje kolektora otpadnih voda što je također veoma značajan projekat.''.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije