Završetak vještačke akumulacije Ljubinjskog polja za mjesec dana

16.07.2019. 08:44 / Izvor: SRNA
Završetak vještačke akumulacije Ljubinjskog polja za mjesec dana

Prema riječima načelnika opštine Ljubinje, u ovoj opštini problematično je vodosnabdijevanje, budući da su visoki troškovi električne energije za pumpanje vode iz vodozahvata na Berkovićima.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić rekao je Srni da vještačka akumulacija za navodnjavanje 280 hektara Ljubinjskog polja, investicija vrijedna 2,7 miliona maraka, treba da bude završena u roku od mjesec dana.

Krunić je naveo da je za ovaj projekat 85 odsto sredstava obezbijeđeno kreditom Svjetske banke, 200.000 maraka od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske, dok je opština Ljubinje za ovu namjenu izdvojila 350.000 maraka.

On je dodao da je razvedena sekundarna mreža za navodnjavanje.

Govoreći o realizaciji predizbornih obećanja, načelnik opštine Ljubinje rekao je Srni da ova opština još čeka na realizaciju rekonstrukcije puta Ljubinje-Stolac, koji nije u nadležnosti lokalne uprave.

On je rekao da je ovaj projekat vrijedan šest i po miliona maraka i da sve zavisi od pomoći Vlade.

Načelnik ljubinjske opštine naveo je da je projekat pravljenja rezervnog voda za snabdijevanje električnom energijom Ljubinja nije realizovan zbog toga što „preduzeća `Elektrohercegovina` i `Elektroprenos BiH` ne mogu da se usaglase o nadležnosti“.

"Opština Ljubinje snabdijeva se strujom iz Federacije BiH, tačnije iz Stoca, gdje je dio terena još pod minskim poljima, tako da kad dođe do kvarova ljudi nisu u mogućnosti da intervenišu. Zbog toga smo tražili rezervni vod električne energije koji bi se radio od Veličana u Popovom polju kod Trebinja do opštine Ljubinje, oko 13 kilometara dužine“, pojasnio je Krunić.

On je dodao da je do sada izgrađen 35-kilovoltni vod do Veličana i da je ovaj projekat, vrijedan milion maraka, na tome zaustavljen.

Prema riječima načelnika opštine Ljubinje, u ovoj opštini problematično je vodosnabdijevanje, budući da su visoki troškovi električne energije za pumpanje vode iz vodozahvata na Berkovićima.

"Do prije četiri mjeseca vodosnabdijevanje Ljubinja je bilo dovedeno u red, ali zbog promjene skupštinske većine koja nema komunikaciju sa mnom i direktora `Vodovoda`, Ljubinje sada ponovo ima problem sa isporukom vode", tvrdi Krunić.

Govoreći o realizaciji socijalnih programa podrške mladim ljudima pri zapošljavanju, Krunić je naveo da je ova opština omogućila svim studentima da po završetku studija odrade pripravnički staž u lokalnoj upravi.

On je dodao da opština dodjeljuje nagrade za najbolje đake ljubinjskih škola.

Krunić je naglasio da u protekle tri godine, zbog veoma malog budžeta kojim raspolaže opština /1.700.000 KM/ u lokalnu upravu niko nije zaposlen.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu na područjo opštine zamijenjena je, odnosno postavljena led rasvjeta, a taj projekat vrijedio je 250.000 maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije