Završne aktivnosti u okviru projekta "Rekreaciona zona Babina rijeka"

29.11.2018. 10:25 / Izvor: Akta.ba
Završne aktivnosti u okviru projekta 'Rekreaciona zona Babina rijeka'

Nakon izgradnje staze od 434,10 m2, vrši se sadnja 95 sadnica stablašica i 93 sadnice ukrasnog grmlja, što prethodi postavljanju parkovskih klupa i kanti za otpad.

U toku su završne aktivnosti na realizaciji projekta "Rekreaciona zona Babina rijeka", koji finansiraju Grad Zenica i Fond za zaštitu okoliša FBiH.  

Nakon izgradnje staze od 434,10 m2, vrši se sadnja 95 sadnica stablašica i 93 sadnice ukrasnog grmlja, što prethodi postavljanju parkovskih klupa i kanti za otpad.

Prilikom odabira sadnog materijala vodilo se računa da budu zastupljene vrste otporne na gradske uslove povećanog aerozagađenja, kao i da svojim karakteristikama (veća lisna masa) vrše značajniju funkciju apsorpcije ugljen dioksida, te zadržavanja prašine.

Također se vodila briga da se unesu neke vrste (prvenstveno drveća) koje su rijetko ili nikako zastupljene u dendrofondu gradskog zelenila.

Uspostavljanjem zelene površine sa sadnicama, odnosno povećanjem broja biljnih kultura u urbanom naselju, će se doprinijeti većem pohranjivanju ugljen dioksida i većem oslobađanju kiseonika, što direktno poboljšava kvalitet zraka.

Parkovske površine imaju pozitivan klimatski uticaj u gradovima, jer parkovi smanjuju temperaturu u izgrađenom gradskom prostoru i do 2 Celzijusova stepena, a poznata je činjenica da je Zenica jedan od najtoplijih gradova u Bosni i Hercegovini, bez obzira na svoj geografski položaj u centralnom, brdskom, dijelu Bosne i Hercegovine.

Svaki projekat koji doprinosi poboljšanju kvalitete zraka i klimatskih uvjeta je ujedno i očuvanje zdravlja najmlađih i ostalih stanovnika Zenice, stoga apelujemo na građane, a posebno stanovnike naselja Babina rijeka, da se odgovorno odnose prema mladim sadnicama, kako bismo u narednim godinama uživali u hladovini nove rekreacione zone.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije