Zbog administrativnih barijera izgradnja etno sela "Borina" visi u zraku

09.09.2014. 11:47 / Izvor: eKapija.ba
Zbog administrativnih barijera izgradnja etno sela 'Borina' visi u zraku

Vrijednost projekta je oko 15 miliona eura, a u okviru sela trebalo bi biti mnoštvo zabavnih i opuštajući sadržaja. Posjetioci sela će moći da samelju žito u vodenici, ispeku hljeb ispod sača te skuhaju nešto na verigama.

Zbog administrativnih barijera milionski projekat koji se odnosi na izgradnju etno sela "Borina" u Mostaru,  koji je eKapija.ba najavljivala još 2010. godine visi u zraku.

Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno planiranje Mostara za eKapija.ba je potvrdio ovu informaciju, pojašnjavajući kako je projekat zvanično prošao sve procedure, međutim zbog nepostojanja Gradskog vijeća u Mostaru koje treba da donese odluku o pokretanju javnog postupka o dodjeli zemljišta za izgradnju, projekat još uvijek čeka na realizaciju.

 "To je toliko značajan projekat za Mostar u turističkom smislu, jer prema informacijama sa terena slični projekti koji su daleko manji donose dobre rezultate", pojašnjava Bubalo, ističući kako za projekat postoji nekoliko zainteresovanih investitora koji čekaju rješavanje procedura kako bi mogli ulagati.

 "Niko se ne želi upustiti u avanturu bez pravne osnove, jer ovo nije mala investicija", dodaje Bubalo.

Vrijednost pomenutog projekta, kako smo ranije pisali je oko 15 miliona eura.

Sama lokacija za izgradnju etno-sela nalazi se u naselju Salakovac sjeverno od centra Mostara cca 15 km, uz magistralni put M-17 Mostar – Sarajevo. 

U okviru etno sela, kako je planirano naći će se mnoštvo zabavnih i opuštajući sadržaja.

Planirana je gradnja ugostiteljskih sadržaja (restorana, caffe-barova, dućana, internet klubova, terasa sa ljetnim šankovima), sportskih sadržaja (bazen, plaže, "Liman" na Neretvi, kajakaštvo, skakaonice). Svi ovi sadržaji će biti povezani sa šetnicom uz obalu Neretve.

U selu će se nalaziti i smještajni kapaciteti (kuće raznih dispozicija, hotelski smještaj, na slobodnim zelenim površinama, mogućnost formiranja manjih kampova). Cijeli prostor etno-sela bio bi isprepleten sa manjim vještačkim potocima đerizima koji bi se iz pravca istoka provlačili prema zapadu.

Od kulturno-umjetničkih sadržaja buduće selo bi trebalo imati multifunkcionalnu salu, otvorenu scenu amfiteatar, trg, umjetničku koloniju, aleje, skulpture BH umjetnika…

Planom se predviđaju i tri vještačka jezerca (od čega dva manja i jedno veće za rekreaciju) ukupne površine 2.767,0 m² kao i pet vještačkih potoka đeriza (na istim se predviđa izgradnja manjih mlinica).

Na ovaj način posjetioci sela bi imali priliku tokom boravka da samelju žito u vodenici, ispeku hljeb ispod sača te skuhaju nešto na verigama, upravo kako su to radili i naši preci.

E. Ko.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije