Zbog dugova prodaje se Spaladium arena

02.02.2016. 08:06 / Izvor: Fena
Zbog dugova prodaje se Spaladium arena

Stečajni upravitelj tvrtke Sporstki grad TPN (tvrtka posebnih namjena) koja upravlja splitskom Spaladium arenom Perica Mitrović u ponedjeljak je najavio kako će uskoro početi proces prodaje imovine stečajnog dužnika.

Stečajni upravitelj tvrtke Sporstki grad TPN (tvrtka posebnih namjena) koja upravlja splitskom Spaladium arenom Perica Mitrović u ponedjeljak je najavio kako će uskoro početi proces prodaje imovine stečajnog dužnika, a prva će se dražba održati najkasnije do ljeta ove godine na splitskom Trgovačkom sudu.

"Skupštinu vjerovnika imat ćemo u ožujku i ja ću na njoj izvijestiti o stanju u vezi stečajnog postupka, imovinski će vještak do tada napraviti procjenu sadašnje vrijednosti Spaladium arene kako bismo znali odrediti njenu početnu cijenu za prvu dražbu koja će se održati do ljeta", rekao je Mitrović za Hinu.

Napomenuo je kako su sukladno novom stečajnom zakonu predviđene najviše tri dražbe u kojima bi se u svakoj sljedećoj spuštala početna cijena imovine stečajnog dužnika, a ako dražba ne uspije u tri pokušaja, onda se ide na četvrti u kojem je početna cijena "jedna kuna" koju sudionici dražbe mogu dizati.

Po Mitrovićevom tumačenju banke koje imaju hipoteku nad imovinom Spaladium arene, odnosno trvrke Sportski grad TPN, "neće dopustiti da njihova hipoteka ostane neiskorištena pri kupovini imovine stečajnog dužnika na dražbi."

Hipoteku nad imovinom stečajnog dužnika imaju Zagrabačka banka, Erste Group banka AG i Unicredit banka AG, a tri spomenute banke u stečajnom postupku nad Spaladium arenom, odnosno tvrtkom Sportski grad TPN, ukupno potražuju oko 58 milijuna eura.

Po Mitrovićevim riječima poteškoće u vezi Spaladium arene su iznimno komplicirane i neće ih se moći riješiti bez zajedničkog angažmana splitske gradske uprave, državnih institucija i stečajnih vjerovnika odnosno banaka.

"U protivnom, sve će se otegnuti jako dugo i u tom slučaju ja se bojim za sudbinu Spaladium arene," poručio je Mitrović.

Dodao je kako je stečajni postupak nad Spaladium arenom, odnosno tvrtkom Sportski grad TPN poseban i po tome što je riječ o javnoprivatnom partnerstvu, gdje se Grad Split pojavljuje kao jamac, država je vlasnik zemljišta na kojem je izgrađena arena za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine, a izgradnju su kreditirale dvije banke iz Austrije i jedna iz Hrvatske.

Stečajni postupak nad Spaladium arenom počeo je u prosincu 2014. godine. Unatoč stečajnom postupku, po Mitrovićevim riječima, tijekom 2015. godine u Spaladium areni je održano oko 200 različitih događanja pretežito koncertnih sajamskih i turističkih, kojim se namiču sredstva za sprječavanje propadanja dvorane.

Tvrtku Sportski grad TPN osnovale su kao privatni partneri konzorcij tvrtki Konstruktor inženjering, IGH i Dalekovod.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije