Zbog gradnje autoputa u BiH, bit će srušeno 80 objekata

18.02.2021. 14:05 / Izvor: Agencije
Zbog gradnje autoputa u BiH, bit će srušeno 80 objekata

Na području Prijedora bit će srušeno 80 objekata, a u Banjoj Luci 157 objekata, od čega su 40 posto stambeni, a 60 posto pomoćni.

Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije entiteta RS najavilo je da će zbog izgradnje autoputa Banjaluka-Prijedor na području Prijedora bit će srušeno 80 objekata, a u Banjoj Luci 157 objekata, od čega su 40 posto stambeni, a 60 posto pomoćni.

Obrazlažući prijedlog odluke o usvajanju plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor po skraćenom postupku u Narodnoj skupštini RS, resorno Ministarstvo najavljuje da su netačne konstatacije koje su se mogle čuti u javnosti da se na području Mjesne zajednice Kozarac ruši 300 objekata i da RS želi da istjera određene građane koji žive tu.

"Istina je da se u Kozarcu, gdje autoput prolaz ispod tog naseljenog mjesta, ruši samo 17 objekata, od čega četiri stambena i 12 pomoćnih, dok je 13. objekat u ruševnom stanju", rekla je Sebrenka Golić, ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije.

Golić je rekla da je kineska kompanija koja ima koncesiju za ovu dionicu auto-puta izabrala kao nosioca izrade plana preduzeće Institut za građevinarstvo Banjaluka, dok je generalni projekat izrade plana auto-puta povjeren firmi “Cip” iz Beograda.

Ona je pojasnila da resorno ministarstvo sprovodi postupak donošenja plana parcelacije za ovu dionicu auto-puta, te da resorno ministarstvo nije bilo uključeno u koncesione ugovore pomenute dionice auto-puta, prenose mediji.

Plan se izlaže na stalni javni uvid kod organa uprave koji su nadležni za poslove uređenja prostora grada Prijedor i grada Banjaluka, navodi se u obrazloženju ove odluke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije