Zbog žalbi, upitno preuzimanje Hotela Zenit od strane kompanije Bingo

29.10.2015. 12:37 / Izvor: Akta.ba
Zbog žalbi, upitno preuzimanje Hotela Zenit od strane kompanije Bingo

Agencija za privatizaciju HNK čeka odluku drugostepenog organa nakon čega će biti poznato da li će tuzlanski Bingo postati većinski vlasnik neumskog Hotela Zenit.

Agencija za privatizaciju HNK čeka odluku drugostepenog organa nakon čega će biti poznato da li će tuzlanski Bingo postati većinski vlasnik neumskog Hotela Zenit. Navedenu informaciju za poslovni portal Akta.ba potvrdio je i prvi čovjek Agencije za privatizaciju HNK Ismet Čampara. Kaže kako je Agencija sredinom jula 2015. godine raspisala javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju državnog kapitala u poduzeću HTD Zenit-BRO d.o.o. Neum. Pristigle su tri ponude, odnosno tuzlanske kompanije Bingo, porodice Marić i Bojana Bogdanovića u kombinaciji sa još jednom kompanijom.

Nakon temeljitog pregleda ponuda komisija Agencije je izabrala kompaniju Bingo za najpovoljnijeg ponuđača jer je dostavila najbolju ponudu, odnosno predložila je ulaganje od 30 miliona KM, zadržavanje postojećeg broja radnika, kao i zapošljavanje novih radnika.

Ovoj odluci su se usprotivili ostali ponuđači i Općina Neum tvrdeći da je odluka Agencije nezakonita. Uložili su žalbu drugostepenom organu, tako da je cijeli proces preuzimanja većinskog dijela Hotela Zenit doveden u pitanje.

"Čekamo akt drugostepenog organa, odnosno akt kojim se žalba odbija ili poništava tenderska prodaja", kaže Čampara, napominjući kako bi bilo realno da od strane drugostepenog organa dobiju akt o poništenju žalbe.

Rukovodilac službe marketinga kompanije Bingo, Tatjana Paunoski za poslovni portal Akta.ba je kazala da je postupak oko hotela još u toku, te nisu u mogućnosti s javnosću podijeliti bilo kakve informacije.

Prema informacijama Agencije, navedenim u javnom pozivu kapital Hotela sa danom 31.12.2014. godine iznosio je 7.316.214,00 KM,  a u čijoj strukturi je 79,73 posto državnog kapitala, a 20,27 posto kapital "Brodomerkura d.d. Split. Sa 31.12.2014. godine Društvo je imalo 59 zaposlenih. Društvo ima pravo vlasništva na nekretninama ukupne površine 29.415 m2, a sastoje se od zgrade hotela i ekonomskog dvorišta. Na zgradi hotela uknjiženo je založno pravo po osnovu dinarskog kredita iz 1990 god. u korist Jugobanke, Sarajevo, odnosno njenog pravnog sljednika Union Banke Sarajevo, a također i hipoteka u korist "Croatia Osiguranja" Ljubuški po osnovu ugovora o zajmu od 01.12.2006. godine.

Inače, Hotel Zenit  je jedno od najatraktivnijih zdanja moderne hotelske arhitekture. Smješten je na samoj morskoj obali, raspolaže sa 340 kreveta.

Osim Zenita u Neumu, na raspolaganju zainteresovanim investitorima je i Hotel Stela koji je početkom godine bio predmet prodaje Agencije, međutim zainteresovanih kupaca nije bilo.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije