Željeznice FBiH dale saglasnost: Otkočena izgradnja ceste Bihać – Bosanska Krupa

03.02.2020. 08:10 / Izvor: hayat.ba
Željeznice FBiH dale saglasnost: Otkočena izgradnja ceste Bihać – Bosanska Krupa

Nakon skoro četiri godine Željeznice FBiH dale su saglasnost Gradu Bihaću i Cestama FBiH za izgradnju dionice puta M-14 koja vodi prema Bosanskoj Krupi.

Nakon skoro četiri godine Željeznice FBiH dale su saglasnost Gradu Bihaću i Cestama FBiH za izgradnju dionice puta M-14 koja vodi prema Bosanskoj Krupi.

Riječ je o projektu koji obuhvata izgradnju zaobilaznice od benzinske pumpe Čavkunović prema Malom Lugu. Kako je rekao dopredsjedavajući GV Bihaća Asmir Budimlić predstavljajući izvještaj vijećnicima za to je osigurano četiri miliona KM, a za cjelokupni projekat koji podrazumijeva i izgradnju cijele ceste i pratećih sadržaja je potrebno 23 miliona KM.

"Željeznice FBiH nisu htjele dati saglasnost i ta saga je trajala skoro četiri godine zbog pružnog prelaza iako smo im pokazali kako bi ga uredili i opremili modernom saobraćajnom signalizacijom. Zaprijetili smo im da će svi vijećnici iz Bihaća doći u Željeznice FBiH i da nećemo napustiti kancelarije dok to ne riješe. Dali su nam saglasnost 27. januara", rekao je Budimlić.

Kada je u pitanju projekat zaobilaznice Izačić, osigurana su sredstva u iznosu od 14 miliona KM i Ceste FBiH su podnijele zahtjev za taj projekat. Za sada su osigurana sredstva za izgradnju 3,5 kilometara puta. Projektom je planirana izgradnja i jedan tunel te osam mostova.

Grad Bihać uspio je riješiti skoro sve probleme u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima kada je u pitanju sanacija ceste i izgradnja kružnog toka kod Poliklinike u Bihaću za što je osigurano 1,3 miliona KM.

"Bitan projekat je izgradnja trake za spora vozila na Ripačkom klancu. Imamo osigurana tri miliona KM i u toku je eksproprijacija. Imamo napuštenih objekata za koje ne može pronaći vlasnike ili nasljednike i to pokušavamo uraditi preko Ministarststva vanjskih poslova BiH te bi uskoro trebali imati informaciju", rekao je Budimlić.

Istakao je da je za kružni tok kod Kamenice projekat mijenjan šest puta i da će sada konačno uslijediti javna rasprava 17. februara. Za ovaj projekat osigurano je 800 hiljada KM.

U Bihaću će biti izgrađeno više pješačkih staza, ali i kružni tok s biciklisitčkom stazom i rekonstrukcijom ulice Dr. Irfan Ljubijankić za što je osigurano milion KM.

Također, planirana je izgradnja novih mostova u naselju Brekovica preko Une i preko Mrežnice zbog izgradnje novih saobraćajnica. Sredstva su za ove projekte osigurana.

"Na raspolaganju imamo 47 miliona KM, a 915 hiljada KM je realizovano u prošloj godini. Ono što poručujemo jeste da ćemo stalno zvati i vršiti pritisak da se ovi projekti što prije realizuju", zaključio je Budimlić.

Veći dio ovih projekata planiran je još 2008. godine, među kojima su kružni tok Kamenica te cesta Bihać-Bosanska Krupa, a zaobilaznica kod Bihaća planirana je 2010. godine.

Foto: Uskinfo.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije