Željka Cvijanović: Južni tok donosi milijardu eura

17.02.2014. 07:58 / Izvor: Glas Srpske
Željka Cvijanović: Južni tok donosi milijardu eura

"Južni tok" je decenijski projekat, koristan za oba entiteta - RS i FBiH, izjavila je premijer Srpske Željka Cvijanović.

"Južni tok" je decenijski projekat, koristan za oba entiteta - RS i FBiH, izjavila je premijer Srpske Željka Cvijanović.

Ona je izrazila nadu da će, zbog koristi koju donosi "Južni tok", biti promijenjena praksa otežavanja i usporavanja donošenja odluka na nivou BiH.

"BiH je složena državna zajednica u kojoj nije lako realizovati i očigledne ekonomski i strateški važne projekte. Brojne su predrasude i parcijalni interesi, koje smo već vidjeli na primjeru revitalizacije naftne industrije. Taj izuzetan projekat važan je po osnovu prikupljanja indirektnih i drugih poreza, omogućuje regularan razvoj tržišta, sigurnost snabdijevanja i mogućnost svih vidova kontrole, ali je imao izuzetne prepreke u realizaciji", kazala je Cvijanovićeva za bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Ona je istakla da je ukupna procijenjena investiciona vrijednost izgradnje kraka "Južnog toka" ka RS oko milijardu eura.

"Procijenjena investiciona vrijednost, koja će biti potvrđena tek izradom studije tehno-ekonomske opravdanosti, doseže blizu milijardu evra. Ako se najmanje trećina troškova veže za direktno angažovanje firmi iz RS, onda je to prvi vidljiv pozitivan pokazatelj", rekla je Cvijanovićeva i dodala da će u prvom dijelu ove godine biti formirana zajednička kompanija između preduzeća "Gas-Res" iz RS i ruskog "Gasproma", koja će biti nosilac izgradnje kraka "Južnog toka" kroz RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije