Zemlje regiona dogovorile saradnju između posrednika u prometu nekretnina

05.05.2014. 12:49 / Izvor: eKapija.ba
Zemlje regiona dogovorile saradnju između posrednika u prometu nekretnina

Osnovni cilj ovog Dogovora je pospješivanje saradnje svih pravnih subjekata koji posluju u regiji, uređenje odnosa između udruženja i njihovih članica, a u cilju jačanja konkurentnosti na regionalnom tržištu.

Na jubilarnoj Desetoj međunarodnoj konferencijiji o hrvatskom tržištu nekretnina u organizaciji firme Filipović održanoj 09. i 10. aprila u Hotelu Esplanada u Zagrebu, potpisan je Dogovor o uspostavljanju saradnje između udruženja posrednika u prometu nekretnina Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Osnovni cilj ovog Dogovora je pospješivanje saradnje svih pravnih subjekata koji posluju u regiji, uređenje odnosa između udruženja i njihovih članica, a u cilju jačanja konkurentnosti na regionalnom tržištu i povećanja međusobne trgovinske saradnje kao i poboljšanja investicione klime u sektoru nekretnina Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. 

Udruženje Učesnika u prometu Nekretnina – UPN BiH kao jedan od potpisnika ovog Dogovora smatra da su ovakve inicijative izuzetno dobrodošle posebno za promociju našeg tržišta. Dodatno ova saradnja predstavlja izvanrednu priliku da se i u našoj zemlji pokrene proces donošenja Zakona o posredovanju pri prometu nekretnina, koji je ranije donesen u susjednim zemljama. Udruženja iz susjednih zemalja koja su bila pokretači ovih procesa na svojim tržištima su naime, po rječima člana Upravnog odbora UPN-a Mahe Tase, izrazili spremnost da pomognu sa svojim iskustvima kako bi se i u BiH konačno donio Zakon neophodan za smanjenje crnog tržišta i povećanja tranparentnosti poslovanja i sigurnosti za građane krajnjoj mjeri.  

Jačanje svijesti svih građana za potrebu uvođenja standarda, procesa certifikacije i donošenja Zakona o posredovanju pri prometu nekretnina su aktuelni primarni ciljevi UPN-a. Ovo Udruzenje sada najavljuje pokretanje inicijative za organizovanje okruglih stolova na pomenutu temu zajedno sa svim zaintersovanim stručnjacima, udruženjima, nevladninim i vladinim organizacijama.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije