Zenica bogatija je za još jedan dragulj-fontanu u kružnom toku kod RK Bosna

05.12.2016. 13:03 / Izvor: Akta.ba

U toku je probni rad, podešavanje i usuglašavanje pojedinih funkcija fontane koja se nalazi na kružnom toku kod RK Bosna.

Zima je davno pokazala zube i nastupile su hladnoće, ali uporni i radni uposlenici firme Grizelj završavaju još jednu dragulj – fontana u Zenici.

Iako je u toku probni rad, podešavanje i usuglašavanje pojedinih funkcija, postavljenih i zadanih softver recepata fontane, građanima grada Zenica i slučajnim prolaznicima zastaje dah i bili su oduševljeni novim aplikacijama u novoizgrađenoj fontani u kružnom toku kod robne kuće Bosna.

Postavljene projektom visoke tehnologije i najatraktivnije forme kroz softverske programe koji upravljaju sa svim funkcijama rada aplikacija u fontani i rasvjeta fontane koja ima posebnu draž u sferi duginih boja koje nastaju zajedno sa produciranom vodenom maglom u fontani.

Veliku zaslugu u ovom projektu ima idejni tvorac moderne fontane  Mirsad Heleg, dipl.ing.arh. i direktor J.P. za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica d.o.o., koji je osmislilo izgled fontane i postavio zahtjevan projektni zadatak.

"Mora se naglasiti da su u ovoj fontani prvi put primijenjene aplikacije: shooter, kaskada, vario jet i  piruete, koje dopunjavaju  i naizmjenično nadopunjava  80 kometa i ostale dizne  koje su međusobno multidisciplinarne,a u integralnoj funkciji čine vizualni i virtualni  dragulj u svijetu fontana, spoju vode i svjetla", istakao je Tin Grizelj, zadužen za realizaciju projekta iz firme Grizelj.

Iako je temperatura ispod ništice mi smo uspjeli podesiti i isprobati sve funkcije uz primjenu najviših evropskih  standarda kad je u pitanju energetska efikasnost, da se sa što manje učešća energije dobiti što efektniji vizualni efekti  vode i rasvjeta koristeći LED rasvjetu u trikoloru sa mogućnosti selektivnog uključenja i isključenja sukladno dnevnom svjetlu-mraku (malo sve remeti javna rasvjeta), objasnila nam je Hajra Šahinović, projektant rasvjete, elektro instalacija i softvera.

"Fontana radi u recirkulacionim sustavu vode uz nadzor brzine vjetra preko anemometra i postavljenih uvjeta softvera i sigurnosno - regulacionih komponeti  hardvera u zaštiti učesnika u prometu kružnog toka od prskanja vode iz fontane", pojašnjava Hajra Šahinović, uposlenica firme Grizelj.

Izvedenim radovima i rokom izvođenja radova zadovoljan je i Ekrem Kahriman, dipl. ing. maš. direktor J.P. Vodovod  i kanalizacija Zenica, koji je sa svojim suradnicima svakodnevno nadzirao tok realizacije projekta, čak  i u noćnim satima kada su izvođeni radovi radi smanjenog prometa u kružnom toku kod robne kuće Bosna, komentirao je Tin Grizelj. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije