Zenica, budući grad nogometa: Uskoro počinje izgradnja modernog sportskog centra Nogometnog saveza BiH

12.03.2010. 16:51 / Izvor: eKapija.ba
Zenica, budući grad nogometa: Uskoro počinje izgradnja modernog sportskog centra Nogometnog saveza BiH

Velikim finansijskim izdacima u Nogometnom savezu BiH uskoro bi mogao doći kraj. Naime, ova sportska institucija za pripreme svojih svih selekcija, na godišnjem nivou, izdvoji oko 900.000,00KM koje se plate raznim hotelima i neuslovnim centrima. Izgradnja ovog centra je trebala početi još 2007. godine, međutim, sarajevske općine odbile su ustupiti zemljište za njegovu gradnju. Zenica je prepoznala značaj ovog projekta i ustupila zemljište za gradnju na lokalitetu Kamberovića ravni.

Kako je za portal eKapija.ba kazao Nihad Hodžić, dipl. ing. građ., v.d.direktor odjela za licenciranje klubova i ekspert za infrastrukturu u NS/FS BiH, Kamberovića ravan u Zenici prostire se na površini od 30.000 kvadratnih metara i u svom sastavu po izvedbenom projektu, sadržat će:

  • objekat sa tribinom;
  • teren sa prirodnom travom (68m x 105m);
  • teren sa vještačkom travom (68m x 105m);
  • malonogometni pokriveni teren od vještačke trave (20m x 40m);
  • parking prostor.

Prema njegovim riječima, računice pokazuju da će Nogometni savez BiH izgradnjom ovog centra praviti godišnje uštede od oko 400.000,00KM.

Objekat je u osnovi dimenzija 17m x 106m i spratnosti P+1 (prizemlje + sprat). U prizemlju desno će, kaže Hodžić, biti smještene "sportske prostorije": 6 svlačionica, fitnes prostorije, sauna, magacin sportske opreme i rekvizita, prostorija za pranje veša. U prizemlju lijevo će biti smještena kuhinja, restoran, prostor za edukaciju i projekcije, prostorija za zabavu i igre, te cafe bar. Na spratu objekta su predviđene 24 dvokrevetne sobe (svaka sa kupatilom i balkonom) u rangu hotela sa tri zvjezdice, kancelarije uprave centra i mini cafe bar kao i tribina sa 1.500 sjedećih mjesta.

"Neto vrijednost investicije je 8, 5 miliona KM, s obavezom da se Bosna i Hercegovina, tj. Uprava za indirektno oporezivanje obaveže na povrat PDV-a u projekat. Kompletnu investiciju obezbjeđuju UEFA i FIFA tako da će UEFA obezbijditi 7,6 miliona, dok će FIFA učestvovati sa 900.000 maraka", kazao je Hodžić za portal eKapija.ba.

Idejni i izvedbeni projekat je uradila firma "AKSA" d.o.o. Zenica uz konsultacije i reviziju od strane projekt menadžera i stručnih osoba iz UEFA-e i FIFA-e. Projekat se trenutno nalazi u proceduri zvaničnog odobrenja kod odgovarajućih odbora UEFA/FIFA-e, a koji su nadležni za odobravanje pomoći nacionalnim savezima.

Rok za izvršenje radova je 300 radnih dana od početka radova, a prema nekim naznakama, oni bi trebali početi sredinom aprila 2010. godine.

"Projekat se realizuje zajednički sa Općinom Zenica i u tom smislu je Općina, kroz zakonsku proceduru, obezbjedila Odobrenje za gradnju i ostale potrebne saglasnosti. Kroz zvanične tenderske procedure, a na bazi Zakona o javnim nabavkama BiH i kontrolu UEFA/FIFA, za izvođača radova je izabran konzorcij koji čine firme "Almy transport" d.o.o. Zenica i "IN" d.o.o. Sarajevo", pojašnjava Hodžić te dodaje da su svi uslovi određeni tenderskim zahtjevima, posebnim ugovornim uslovima i naravno svim tehničkim standardima i propisima za ovu vrstu objekata.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije