Investicije / URBANIZAM

Zenica će dobiti biciklistička stajališta

31.03.2018. 10:21 / Izvor: Akta.ba

Udruženja mladih za promociju eko i alternativne kulture “Priroda i društvo” iz Zenice, u saradnji s nadležnom gradskom službom, pokrenulo je ideju za gradnju biciklističkih stajališta na više lokacija u gradskoj zoni u cilju razvijanja biciklističke infrastrukture.

Cilj je umanjenje korištenja motornih vozila, a samim time smanjenja količine izduvnih plinova, te razvijanja u skladu sa principima održivog razvoja i promocije zdravijeg načina života.

Za realizaciju ovog projekta u 2018.godini u gradskom budžetu Zenice planiran je iznos od 20.000 KM, i to u prvoj fazi 6.000 KM i drugoj fazi 14.000 KM.

U toku prve faze, koja je pri kraju, uradit će se ugradnja stalaka za bicikla na četiri lokacije i jednog stajališta sa nadstrešnicom koje će parkirana bicikla štititi od vremenskih utjecaja. Kapacitet jednog stalka je više bicikla, tako da će se završetkom prve faze obezbijediti parkiralište za minimalno 50 bicikla.

U prvoj fazi stajališta će biti na Staničnom trgu, u ulici Stara čaršija, u ulici Maršala Tita i na uglu ulica Masarykova i Školska, a stajalište sa nadstrešnicom će biti postavljeno na Trgu Alije Izetbegovića.

U drugoj fazi, koja će početi nakon završetka tenderske dokumentacije, planira se izgradnja dva stajališta sa nadstrešnicom za 40 pojedinačnih stalaka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije