Zenica i ZDK zajednički grade Eko-kuću na Smetovima iznad Zenice

01.10.2019. 12:25 / Izvor: Akta.ba
Zenica i ZDK zajednički grade Eko-kuću na Smetovima iznad Zenice

Planirana je i izgradnja botaničkog vrta te i baby ski-lift koji će biti dužine 200 meatra.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisali su Protokol o zajedničkom učešću u izgradnji Eko-kuće na Smetovima iznad Zenice.

"Podijeljeni su zadaci, šta treba uraditi Grad Zenica a šta ZDK, a uskoro slijedi i raspisivanje tendera za izgradnju. Cilj nam je razvijanje grada Zenice i ZDK-a, za što se opredijelila ova vlada", kazao je ministar Isak, najavivši da bi projekt trebao biti i okončan naredne godine.

On je podsjetio kako su Zenica i ZDK u svojim budžetima za ovu godinu osigurali po 100.000 KM, dok će za narednu godinu izdvojiti još po 200.000 KM, jer će izgradnja objekta i drugih sadržaja koštati 600.000 KM.

"Vidjeli ste da se ovih dana užurbano radi na Smetovima rade igrališta, klupe...Želimo da oživimo Smetove, jer ovaj grad treba imati jedno izletište. Najvjerovatnije će objekt koristiti izviđači, ali ne samo izviđači. Ovu kuću pravimo i za sve građane Zenice i ZDK", kazao je zenički gradonačelnik.

Eko-kuća bit će i edukativno-pokazni školski centar, a imat će 50 ležajeva i bit će potpuno izgrađena od ekološko prihvatljivih materijala, sa instaliranim solarnim pločama, vjetenjačama...a imat će i ekološku septičku jamu.

Planirana je i izgradnja botaničkog vrta te i baby ski-lift koji će biti dužine 200 meatra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije