Zenica ispunjava preduslov za projekt "Sakupljanje i tretman otpadnih voda"

22.01.2020. 09:57 / Izvor: Akta.ba
Zenica ispunjava preduslov za projekt 'Sakupljanje  i tretman  otpadnih voda'

Objavljen međunarodni natječaj za dostavljanje ponuda.

Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Zenica objavilo je danas tender, odnosno međunarodni natječaj sa postkvalifikacijom za dostavljanje ponuda za izgradnju i rekonstrukciju vodovodnih linija i izgradnju kolektora za otpadne vode u Zenici, saznaje Akta.ba.

Rok za predaju ponuda je 11.03.2020. godine u 09:00 sati.

Riječ  je o tenderu koji se realizuje u okviru projekta "Vodosnabdijevanje i kanalizacija  BiH II – komponenta Zenica".

"Tenderom je obuhvaćena rekonstrukcija  i izgradnja određenih vodovodnih linija te novog kanalizacionog kolektora od Podbrježja  do Banloza, odnosno  do lokacije na  kojoj će u budućnosti  biti izgrađeno postrojenje  za tretman  otpadnih voda. Preko kolektora Podbrježje-Banlozi će započeti proces odvajanja  gradskih kanalizacionih  voda od kanalizacionih voda kompanije Arcelor Mittal Zenica, čime  se ispunjava jedan od preduslova za implementaciju projekta "Sakupljanje  i tretman  otpadnih voda", navode iz VIK-a za Akta.ba.

Podsjetimo, predstavnik KfW misije Johannes Kannicht s predstavnicima Grada Zenica i Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Zenica potpisao je još 2016. godine sporazum kojim će biti riješen problem otpadnih voda u Zenici.

Kako je najavljivanom ovim investicijama bi se osigurala ekološki i higijenski prihvatljiva odvodnja sanitarnih otpadnih voda grada Zenica. Dodatno, osigurat će se potpuna razdvojenost gradskih otpadnih voda i industrijskih otpadnih voda razdvajanjem gradske kanalizacione mreže od kanalizacione mreže kompleksa ArcelorMittal i Rudnika mrkog uglja Zenica.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije