Investicije / NEKRETNINE

Žepče zaobilazi recesija: Gradi se na sve strane

09.09.2009. 15:17 / Izvor: Naša riječ

Prema projektima i građevinskim radovima koji su u punom jeku, opća kriza kao da nije pogodila Žepče. U samom gradu otvoreno je nekoliko radilišta na stambeno-poslovnim objektima. Također, privode se kraju radovi na novim objektima javnih ustanova a užurbano se vrše pripreme i za stvaranje infrastrukturnih preduslova u novoj Industrijskoj zoni za gradnju fabričkih hala.

Kada je u pitanju stambeni sektor, od tri stambeno-poslovna objekta koja su započeta u samom centru grada, stambeno-poslovni centar Libertas je već završen, a za mjesec dana 40 stanova u dvije šestospratne lamele sa ugrađenim liftovima biće useljivo.

U toku je izgradnja još dvije stambeno-poslovne zgrade, čiji su investitori preduzeća iz Žepča. Na jednoj od najljepših lokacija u gradu, u stambeno-poslovnom centru Libertas, u sklopu kojeg se nalazi Konzum, apoteka, restoran i drugi zanimljivi sadržaji, stan se može kupiti po posebnoj akciji. Stanovi koji su izgrađeni po najmodernijim evropskim standardima veličine od 43 do 81 kvadratnih metara, koštaju po jednom metru kvadratnom 700 eura bez PDV-a.

Također, potencijalnim kupcima nudi se i mogućnost kreditiranja preko banaka. Za razliku od novogradnje, stanovi u starijim zgradama po kvadratnom metru u Žepču se kreću u prosjeku od 800 do 1.000 KM.

Osim aktivnih radilišta na stambeno-poslovnoj gradnji, uveliko se radi i na završetku sportske dvorane u sklopu KŠC "Don Bosco" čija se vrijednost procjenjuje na oko 4 miliona KM, a privodi se kraju i izgradnja sportske sale u mjestu Brankovići koja će koštati oko 400.000 KM.

Intenzivirani su i radovi na završetku zgrade za Osnovnu muzičku školu "Katarina Kosača", na kojoj se ovih dana postavlja vanjska stolarija. Više od pola miliona KM Općina će do kraja godine utrošiti na izgradnju infrastrukture za novu Industrijsku zonu Žepačko polje, u okviru koje je planirana izgradnja pet fabričkih hala. Njemačka tekstilna firma K–Trim jedna je među prvima, koja je već pribavila potrebnu dokumentaciju i osigurala kapital za gradnju u industrijskoj zoni. Firma K-Trim u objekat i mašine planira investirati oko 10 miliona KM, čijom izgradnjom će se u Žepču otvoriti 500 novih radnih mjesta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije