Zgrada Kantonalnog suda Bihać u fazi završetka

10.05.2018. 09:14 / Izvor: Akta.ba
Zgrada Kantonalnog suda Bihać u fazi završetka

Zgrada, na lokaciji Borići, prema riječima predsjednice Suda, građena je po evropskim standardima.

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona, Nikola Findrik, ministar pravosuđa u i uprave u Vladi Unsko-sanskog kantona i Fata Nadarević, predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću sastali su se sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini sa kojima su razgovarali o statusu projekta izgradnje nove zgrade Kantonalnog suda u Bihaću.

Zgrada Kantonalnog suda u fazi je završetka, uvjerili su se, tokom obilaska predstavnici EU, i do preseljenja ne bi trebalo proteći više od nekoliko mjeseci. Kako su kazali predstavnici Delegacije EU u BiH, tokom ljeta, na činu svečanog otvaranja, prisutan će biti i Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Zgrada, na lokaciji Borići, prema riječima predsjednice Suda, građena je po evropskim standardima, sa moderno opremljenim sudnicama, prostorijama za arhivsku građu i svim sadržajima koji zgrada Suda zahtijeva za efikasan rad.

"EU je za ovaj projekat namijenila oko 1,5 milion eura dok je Vlada USK uložila oko 1,5 milion maraka. Zalaganjem kroz projekte predsjednice Suda Nadarević nabavljen je i namještaj , a uskoro i novi automobil za potrebe Kantonalnog suda. Ovo je projekat od izuzetnog značaja za Kanton, jer efikasnost pravosuđa osim što njenim građanima, pristup pravdi čini bržim i lakšim i garant je stabilnog sveukupnog ambijenta što je značajno potencijalnim investitorima", istaknuo je Rošić.

Nikola Findrik, ministar pravosuđa i uprave ističe da je Vlada Kantona, ovaj projekat cijenila kao jedan od prioriteta u okviru nadležnosti ovog Ministarstva te planiral, kroz budžet značajna sredstva za sufinansiranje.

Projekt je dio šireg paketa pomoći EU za sanaciju zgrada sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, u okviru podrške jačanja vladavine prava u BiH.
Nakon preseljenja Kantonalni sud u Bihaću neće više dijeliti zgradu sa Općinskim sudom, zbog čega ove dvije institucije nisu imale dovoljno sudnica, prostora za arhiv, kancelarija i drugih prostorija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije