Zgrada Muzičke akademije ubrzo će zasjati novim sjajem, radovi u završnoj fazi

16.04.2020. 08:46 / Izvor: Akta.ba
Zgrada Muzičke akademije ubrzo će zasjati novim sjajem, radovi u završnoj fazi

Radovi druge faze restauracije zgrade Muzičke akademije - nacionalnog spomenika iz 1882. godine su skoro finalizirani.

Radovi druge faze restauracije zgrade Muzičke akademije - nacionalnog spomenika iz 1882. godine su skoro finalizirani, a istočni-bočni i dvorišni dio fasade je potpuno obnovljen.

"Radovi na rekonstrukciji zgrade Muzičke akademije, i pored otežavajućih okolnosti i situacije u kojoj smo se našli, nisu zaustavljeni. Uspješno je izvršena zamjena kompletne stolarije, te radovi utopljavanja, farbanja i potpune sanacije fasade na dvije strane objekta", pojasnili su u nadležnoj Službi za lokalni razvoj i mjesne zajednice Općine Stari Grad, te dodali da se trenutno radi na dijelu fasade uz ulicu Josipa Štadlera.

Druga faza radova obuhvatala je sanaciju tavanskih prostorija, što je također završeno.

"Nakon sanacije fasade, preostaje još samo zamjena mašinskih instalacija. Glavni projekat je završen, te proslijeđen na saglasnost Sarajevogasu, a njime će ova značajna školska ustanova sa stoljetnom tradicijom dobiti novu kotlovnicu, dimnjake, panele i termostatne ventile“, kazali su u Službi.

Ukupna cijena ovog vrlo značajnog projekta koji će sačuvati ovaj nacionalni spomenik, uštediti potrošnju energije, smanjiti zagađenje, te unaprijediti uslove za rad učenika i nastavnog osoblja, iznosi oko 690.000 KM. Za prvu fazu radova Općina Stari Grad, Gradska uprava Grada Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvojili su oko 140.000 KM.

Druga faza radova košta oko 550.000 KM i finansira ih Ambasada Kraljevine Švedske i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije