Investicije / PROJEKTI

Zgrada Općine Velika Kladuša i autobuska stajališta uskoro dobijaju fotonaponske ćelije

21.09.2021. 08:17 / Izvor: Akta.ba

Predstavnica Direkcije za evropske integracije u kapacitetu Nacionalnog tijela BiH u Interreg IPA Programu prekogranične saradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014-2020, Marina Kavaz-Siručić  boravila je u radnoj posjeti Općini Velika Kladuša. Domaćini sastanaka koji je održan u Sali kabineta općinskog načelnika bili su savjetnik općinskog načelnika Ervin Abdić i Elvedin Miljković iz Službe za poduzetništvo, lokalni razvoj i implementaciju projekata pri Općini Velika Kladuša.

Cilj posjete bilo je informiranje o aktuelnostima u projektu I.N.G.R.I.D i eventualnim izazovima s kojima se projektni tim susreće, kao i prenošenje trenutno raspoloživih informacija o IPA III finansijskom periodu.

Kako je opći cilj projekta I.N.G.R.I.D dugoročno pomovisanje mjera energetske efikasnosti te obnovljivih izvora energije, Općina Velika Kladuša je do sada realizirala brojne aktivnosti u skladu sa onim što je previđeno. Šest aktivnosti javnih nabavki je završeno, a u toku su i izrade energetskih elaborata.

"Realizacijom ovog projekta, zgrada Općine bi, u doglednom periodu, kao izvor metoda za proizvodnju solarne energije trebala koristiti fotonaponske, odnosno solarne ćelije koje će biti postavljene na nadstrešnicu parking prostora Općine, a čija je izgradnja u toku. Također, nadstrešnice sa solarnim ćelijama bit će postavljene i na autobusnim stajalištima u mjesnim zajednicama.

Pored navedenog, u zgradi Općine Velika Kladuša formiran je EE info ured u svrhu provedbe obrazovnih i promotivnih aktivnosti za škole, uposlenike u javnim ustanovama i poduzetnike, te pružanje informacija građevinskom sektoru i široj javnosti. Važno je istaknuti i postavljanje peći na pelet u O.Š. "25. novembar" koja će tokom zimske sezone biti stavljena u funkciju, a čija vrijednost iznosi vrijednosti 57.000 KM", saopćili su iz ove Općine.

Inače, Općina Velika Kladuša je ovim projektom na raspolaganje dobila 315.427 eura , od čega je iznos od 268.113 eura finansiran sredstvima EU, dok je Općina izdvojila u te svrhe 47.314 eura vlastitih sredstava.

Sve aktivnosti koje su do sada realizirane i nastojanje da se projekat završi u predviđenom roku (do 14. aprila, 2022. godine) potvrđuju spremnost Općine Velika Kladuša da bude dio osviještene zajednice koja prepoznaje važnost ekonomičnog i pametnog iskorištavanja energetskih resursa, a sve u svrhu osiguranja održivog razvoja i zdravog okoliša za buduće generacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije