Zgrada Studentskog centra Zenica uskoro u novom ruhu

06.09.2018. 07:57 / Izvor: Fena
Zgrada Studentskog centra Zenica uskoro u novom ruhu

Kako je istakao direktor SCZ Dino Eminović, druga bi faza trebala biti okončana do kraja ovog mjeseca.

Nakon što je proljetos urađena prva faza obnove Studentskog centra Zenica (SCZ) kada je postavljena nova fasada na gornjem dijelu zgrade, ovih dana počela je i realizacija druge faze radova u sklopu projekta energetskog utopljavanja objekta.

Kako je u izjavi za Fenu istakao direktor SCZ Dino Eminović, druga bi faza trebala biti okončana do kraja ovog mjeseca.

"Ako vremenske prilike budu povoljne, posao bi mogao biti gotov i za 10-ak dana, ali je sada izvjesno da ćemo do dolaska brucoša, odnosno do početka nove akademske godine, imati potpuno utopljenu zgradu", kaže Eminović.

On napominje kako je u centru trenutno smješteno samo nekoliko studenata koji su odlučili septembarske ispitne rokove spremati u Zenici, ali da povratak ostalih studenata očekuju 15. septembra. Brucoši će, pak, svoje sobe moći zaduživati od 1. oktobra.

"Konkurs za prijem traje do 26. septembra, a svu bismo proceduru trebali okončati do 1. oktobra. Tada će, osim onih koji budu primljeni, biti poznata i lista čekanja. Već nekoliko godina imamo više prijava nego je naš kapacitet pa vjerujemo da će tako biti i ove godine", ističe Eminović, dodavši da su već zaprimili više od 100 aplikacija.

Kapacitet SCZ je 228 ležaja, ali zbog međunarodne razmjene studenata i potrebe da se smjeste strani studenti, konkurs je raspisan za 220 mjesta. Od toga je 35 posto mjesta rezervisano za brucoše, a krevet mogu dobiti samo redovni studenti koji polažu ispite "godinu za godinu".

Inače, novac za prvu fazu postavljanja nove fasade, u iznosu od 50.000 KM, osigurali su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade ZDK te Univerzitet Zenica (UNZE), dok će radove druge faze, u istom iznosu, finansirati Ministarstvo prostornog uređenja Vlade FBiH.

"Do kraja ovog mjeseca raspisat ćemo i tender za nabavku solarnih panela za zagrijavanje. To je 40-ak hiljada KM vrijedan projekt, kojeg realiziramo sa Caritasom iz Švicarske, Kantonalnim ministarstvom obrazovanja ZDK i UNZE-om. Tako da ćemo uštediti dosta novca", zaključuje Eminović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije