Živinice dobijaju najsavremeniju farmu koka nosilja u Evropi

21.03.2013. 16:05 / Izvor: eKapija.ba
Živinice dobijaju najsavremeniju farmu koka nosilja u Evropi

Nakon završene neophodne procedure, a na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, potpisani Ugovori o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta na području Općine Živinice. Radi se o površini od 149 hektara zemljišta koje je dato u zakup na duži vremenski period.

Jučer su u Živinicama nakon završene neophodne procedure, a na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, potpisani Ugovori o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta na području Općine Živinice. Radi se o površini od 149 hektara zemljišta koje je dato u zakup na duži vremenski period. Ugovore su potpisale firme "Bingo", "AC Star" i "Elisa Berry" sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona.

Općinski načelnik Hasan Muratović je kazao da se poljoprivredna proizvodnja i dalje stavlja u prioritet te da je potpisivanje ovih Ugovora veoma značajno za Općinu Živinice.

"Potpisali smo važne Ugovore sa tri pravna subjekta koji će realizovati velike projekte a to će dovesti do novog zapošljavanja na području naše Općine. Bingo će graditi farmu kapaciteta 100 hiljada koka nosilja, što je preduslov za gradnju plasteničke proizvodnje, te fabrika tjestenina i keksa. U objektima vojnog skladišta Ljubače firma „Elisa Berry“ će izgraditi savremene rashladne uređaje i vršiti najveći otkup voća na Tuzlanskom kantonu, te će biti distributivni centar za otkup za cijelo područje sjeveroistočne Bosne, dijela Republike Srpske i dvije ekonomske regije iz Srbije", kazao načelnik Općine Živinice Hasan Muratović.

Dodao je da će lokalna zajednica i dalje biti podrška poljoprivrednim proizvođačima, te istakao viziju da angažman u poljoprivrednoj proizvodnji  postane identičan angažmanu radnika u industrijskoj proizvodnji, što znači osigurati tim ljudima redovnu penziju i osiguranje.

Prema riječima Jasmina Osmanovića – izvršnog direktora firme "Bingo" oni će uložiti oko 5 miliona eura u projekat izgradnje najsavremenije farme koka nosilja u Evropi, a time bi se trebalo zaposliti minimalno oko 100 ljudi sa područja Općine Živinice.

Šef odsjeka za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Tuzlanskom kantonu Šarac Samid istako je da su Živinice kada je u pitanju primarna poljoprivredna proizvodnja u posljednjih 10 godina zabilježile uspon.

"Imamo realizovan pilot projekt kada je u pitanju uzgoj povrća i tu postignuti dobri rezultati. Slobodno možemo reći da proizvođači jagode na području Općine Živinice bilježe najbolje rezultate na području Tuzlanskog kantona, a uvećana je i proizvodnja mlijeka", ističe Šarac te dodaje da je ono što je vrlo bitno za područje Općine Živinice jeste da smo mi u završnoj fazi potpisivanja Ugovora za državno poljoprivredno zemljište koje se nalazi na području ove Općine“.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije