Živinice priprema poslovnu zonu za prvi Naučno-tehnološki park

23.01.2020. 12:46 / Izvor: Akta.ba
Živinice priprema poslovnu zonu za prvi Naučno-tehnološki park

Naučno-tehnološki park je jedan novi instrument razvoja Grada Živinice, koji će početi privlačiti investitore i investicije.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković nedavno je održao sastanak sa Udruženjem poslodavaca Grada Živinice. Tema sastanka bila je realizacija projekta prvog Naučno-tehnološkog parka u Gradu Živinice.

Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima Udruženja poslodavaca u Živinicama, te o zajedničkoj saradnji lokalne zajednice i poslodavaca.

Naime, gradonačelnik Samir Kamenjaković sa saradnicima priprema izgradnju još dvije poslovne zone u Gradu Živinice, od kojih jedna neće biti klasična poslovna zona nego Naučno-tehnološki park, odnosno zona novih pametnih tehnologija i pametne indrustije.

Naučno-tehnološki park je jedan novi instrument razvoja Grada Živinice, koji će početi privlačiti investitore i investicije koji su usmjereni na proizvodnju prozvoda koji su namijenjeni za pametnu industriju i pametne tehnologije.

Dakle, na inicijativu gradonačelnika Samira Kamenjakovića Grad Živinice postat će bogatiji za prvi Naučno-tehnološki park, koji će biti osnov za razvoj budućnosti i privrede Grada Živinice.

Naučno-tehnološki park je institucionalni projekt koji traži uključenje više aktera, od lokalne zajednice, Univerziteta, poslodavaca, kao i mnogih stručnih grupa i pojedinaca sa područja našeg Grada.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković kroz različite projekte omogućava i daje motivaciju građanima da ostanu u Gradu Živinice, da ovdje žive i rade, a izgradnja Naučno-tehnološkog parka svakako će doprinijeti tome.

Naime, nakon što je poslovna zona Ciljuge II imala veliki uspjeh i donijela 60 miliona KM ulaganja u Grad Živinice, gradonačelnik je odlučio da se naprave još dvije poslovne zone. Ovaj prijedlog upućen je Gradskom vijeću, gdje je i podržan, te sada slijede dalje aktivnosti.

Ono što je prednost izgradnje ovih u odnosu na prethodnu poslovnu zonu jeste blizina grada, postojanje vodovodne, putne i sve ostale infrastrukture, pa bi i troškovi izgradnje bili smanjeni u odnosu na poslovnu zonu koja je urađena. Konačna cijena igradnje ovih zona znat će se tek kada se napravi projekt izgradnje.

Prema riječima gradonačenika Kamenjakovića već su ostvareni kontakti i sa univerzitetskim profesorima iz različitih oblasti, a sama realizacija projekta će biti u kombinaciji između univerziteta, institucija i privrede, na osnovu čega će i biti urađen zvaničan projekt. Izrada projekta bi trebala trajati oko sedam mjeseci, nakon čega bi se trebalo krenuti u izgradnju infrastrukture.

Njegove pretpostavke su da bi za 12 mjeseci prvi korisnici mogli ući u ovaj Naučno-tehnološki park.

"Tražili smo da dobijemo mogućnost izgradnje dvije poslovne zone, industrijska i Naučno-tehnološki park. Smatramo da taj park može biti spoj nauke, privrede i institucija, s obzirom na to da imamo Univerzitet u blizini Živinica, imamo aerodrom Tuzla koji se nalazi u Živinicama i brojne druge pogodnosti zbog kojih smatramo da smo sazreli za jedan takav poduhvat. Prije tri godine pokrenuli smo startup projekt u sklopu kojeg smo napravili i mini inkubator, te smatram da je sljedeći stepen otvaranje Naučno-tehnološkog parka. Sada idemo u prezentaciju i u pravljenje projekta, kroz koji ćemo sublimirati potrebe u privredi i potrebe koje su važne za poboljšanje stanja u privredi. Smatramo to direktnom pomoći privredi, te barijerom koja treba zaustaviti odliv pameti iz BiH. Ovaj prijedlog upućen je Gradskom vijeću, gdje je i podržan, a sada slijede dalje aktivnosti na raelizaciji ovog projekta", kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije