Značajna ulaganja Vlade RS-a u opštinu Foča

26.03.2014. 14:21 / Izvor: SRNA
Značajna ulaganja Vlade RS-a u opštinu Foča

U 2013. godini sa 127.000 KM podržan je projekat poboljšanja životnih uslova na selu, a kroz podršku proizvodnji i dohotku, podršku ruralnom razvoju i za interventne mjere izdvojeno je 618.000 KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je Vlada, sredstavima iz Razvojnog programa ili različitim vidovima direktne podrške, finansirala izgradnju ili rekonstrukciju putne i druge infrastrukture, škola, vrtića, zdravstvenih ustanova, te raznih projekata iz oblasti poljoprivrede i stambenog zbrinjavanja u svim dijelovima Srpske.

Uoči današnje posjete opštini Foča, premijer Srpske izjavila je Srni da je iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za projekte koji se realizuju na teritoriji opštine Foča odobreno 3,9 miliona KM.

Ta sredstva namijenjena su za smještaj Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i izgradnju Studentskog doma, a od ukupnog iznosa 100.000 KM je obezbijeđeno za projekat sanacije Osnovne škole "Sveti Sava" Foča.

Cvijanovićeva je naglasila da je za projekat trajno rješenje klizišta Čemerno, na magistralnom putu Foča-Gacko, koji je od interesa za cijelu Republiku Srpsku, izdvojeno 73,1 milion KM iz Razvojnog programa.

U periodu od 2007. do 2013. godine Vlada je izdvojila značajna sredstava za opštinu Foča. U bolnicu u Foči uloženo je 5,4 miliona KM, od čega je 4,6 miliona KM izdvojeno za nabavku medicinske opreme i modernizaciju ove zdravstvene ustanove, dok je u Dom zdravlja Foča uloženo oko 804.000 KM.

Što se tiče projekata iz oblasti vodosnabdijevanja, u narednom periodu na teritoriji opštine Foča biće realizovan dio projekta "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske" koji se realizuju u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, vrijednosti 7,5 miliona KM. Opština Foča dobila je saglasnost Vlade za kredit od 10 miliona KM u tu svrhu.

Premijer Srpske je naglasila da su Vlada i ministrastva pojedinačno, kroz različite vidove podrške, ulagali značajna sredstva u različite oblasti.

Kroz realizaciju Programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije u periodu 2008.-2013. godina izdvojeno je 1,2 miliona KM i zbrinuto 58 porodica, dok je za izbjegla i raseljena lica u periodu 2006.-2013. na obnovu stambenih jedinica na teritoriji opštine Foča, infrastrukturu i održivi projekat uloženo tri miliona KM.

"Iz privredne komponente Razvojnog programa kroz plasmane Investiciono-razvojne banke Republike Srpske po kreditnim linijama odobreno je oko 23 miliona KM, dok je kroz budžetsku podršku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva od 2006. do 2013. godine za podsticaj izvozu na teritoriji opštine izdvojeno oko dva miliona KM", istakla je premijer Srpske.

U oblasti elektroenergetike dodijeljeno je 15 koncesija za izgradnju malih hidroelektrana, čija je ukupna vrijednost više od 242 miliona KM. Takođe, potpisan je ugovor o koncesiji za istraživanje ruda olova, cinka, bakra na prostoru "Čelebići" sa "Western mining", 2013. godine.

"Vrijednost ove investicije je 14,3 miliona KM, a biće realizovana u periodu od tri godine", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da novi rudnik mrkog uglja "Miljevina" uspješno posluje i u toku 2013. godine po osnovu koncesione naknade uplaćeno je 293.400 KM, a zaposlena su 42 radnika.

U oblasti poljoprivrede za period 2011-2013. godina isplaćene su subvencije za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela u iznosu od milion KM.

U 2013. godini sa 127.000 KM podržan je projekat poboljšanja životnih uslova na selu, a kroz podršku proizvodnji i dohotku, podršku ruralnom razvoju i za interventne mjere izdvojeno je 618.000 KM.

Takođe, za rehabilitaciju magistralnih i regionalnih puteva i rekonstrukciju tunela "Vratar" i "Miljevina" od 2007. do 2013. godine uloženo je pet miliona KM.

Vlada Republike Srpske zadužila je Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske" Banjaluka da sufinansira rekonstrukciju željeznog mosta u Foči, u vrijednosti 400.000 KM, a na osnovu izrađenog projekta. Opština Foča pribavila je projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju ovog mosta.

U Nacionalni park "Sutjeska" uloženo je 608.000 KM, a riječ je o grantu Međunarodne banke za obnovu i razvoj namijenjenom za nabavku opreme, izradu prostornog plana, osnovne ekološke procjene zaštićenih područja i kampanje za jačanje svijesti o zaštićenim područjima.

Od 2006. do 2010. godine uloženo je oko 200.000 KM u izgradnju sportske dvorane, terena i rekonstrukciju Omladinskog centra u Foči.

Po osnovu projekata koji se u okviru razvojnog projekta realizuju na teritoriji više opština Republike Srpske, za opštinu Foča odobreno je i uloženo 864.000 KM.

Cvijanovićeva je naglasila da je opredjeljenje Vlade Srpske da i dalje ulaže u različite oblasti kako u opštini Foča, tako i sve druge opštine na području Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije