Kapital / IZVJEŠTAJI

"ArcelorMittal Prijedor" polako izlazi iz krize: Oporavak potražnje za željeznom rudom

01.10.2009. 09:49 / Izvor: Nezavisne novine

U preduzeću "ArcelorMittal Prijedor" zadovoljni su rezultatima ostvarenim u septembru, jer su u tom mjesecu zabilježili rast potražnje, što je uticalo i na veću proizvodnju koncentrata željezne rude.

Murari Mukardži, generalni menadžer "ArcelorMittala Prijedor", kazao je da je s proizvodnjom od 145.000 tona učinjen veliki zaokret u odnosu na prvi kvartal ove godine kada je na tržištu došlo do drastičnog smanjenja potražnje za željeznom rudom, što se direktno odrazilo na njihovo poslovanje.

"Tada su sve željezare smanjivale zalihe željezne rude u svojim pogonima, a kompanije koje sa bave proizvodnjom i isporukom rude na domaće i evropsko tržište prolazile kroz teške trenutke. Sada je potražnja za rudom ponovo oživjela i nadamo se da će se tržište polako stabilizovati", kazao je Mukardži.

Dodao je da je u septembru na tržite isporučeno ukupno 150.000 tona koncentrata željezne rude, jer je osim mjesečne proizvodnje otpremljen i dio zaliha.

"To nam daje nadu da ćemo do kraja ove godine uspjeti da proizvedemo i na tržište isporučimo milion tona koncentrata željezne rude, što je neznatno ispod ovogodišnjeg plana od 1,2 miliona tona rude", istakao je Mukardži.

Najveća količina koncentrata željezne rude iz Prijedora otpremljena je prema željezarama "ArcelorMittala" u Zenici, Češkoj i Poljskoj.

"U posljednje vrijeme ponovo smo pokrenuli otpremu rude u Rumuniju. Ono što nam i dalje predstavlja problem su visoke cijene transporta rude pogotovo kada je u pitanju prevoz "Hrvatskim željeznicama", iako su nam za tu cijenu sada ponudile proširenje svojih usluga", kazao je Mukardži.

On je pojasnio da će najvjerovatnije do sredine decembra ove godine i zvanično otvoriti najveći investicioni projekat "ArcelorMittala Prijedor" - novi površinski kop "Buvač", u čije je aktiviranje uloženo 30 miliona eura. Eksploatacija rude na ovom kopu prema procjenama trebalo bi da potraje u narednih tridesetak godina.

PODIJELI:

TAGOVI:

željezna ruda

Murari Mukardži

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital