"Delta" odustala od "Mercatora" - neobični uslovi prodaje pokolebali kupce

25.06.2009. 09:24 / Izvor: Politika
'Delta' odustala od 'Mercatora' - neobični uslovi prodaje pokolebali kupce

Do pre neki dan tipovalo se da će prodaja "Mercatora" biti neviđena poslovna tuča tri trgovačke imperije. Oštrile su se ponude, sakupljale pare, pripremalo javno mnjenje, pravili poslovni planovi... U trouglu slovenački "Mercator", hrvatski "Agrokor", srpska "Delta". S neizvesnošću se iščekivao sudar Miroslava Miškovića ("Delta") i Ivice Todorića ("Agrokor") u trci za kupovinu 10,75% akcija najvećeg slovenačkog trgovinskog lanca "Merkator", kao i 23,51% akcija Pivare "Laško". A onda je država Slovenija, preko svoje Nove ljubljanske banke, odlučila da prodaju tih akcija učini krajnje neinteresantnom time što je propisala, u najmanju ruku, neobične uslove.

Ta banka je 19. juna objavila poziv za javno prikupljanje pismenih ponuda za prodaju akcija koje Infond holding ima u "Mercatoru" i Pivari "Laško". Nova ljubljanska banka odlučila se na taj potez jer "Infond holding" nije u predviđenom roku uspeo da vrati kredite kojima su bile založene te akcije. Vlasnik "Infond holdinga" je predsednik uprave Pivare "Laško" Boško Šrot koga javno slovenačko javno mnjenje već uveliko naziva tajkunom.

Prema trenutnim kretanjima na Ljubljanskoj berzi, cena ponuđenih akcija je oko 158 mil EUR i sve donedavno među berzanskim kibicerima smatralo se da će na kraju cena iznositi negde oko 200 mil EUR ("pumpanje cene onoga što ne vredi"). U to vreme "Delta", "Agrokor" i "Orbiko" (takođe hrvatska kompanija) slovili su kao najozbiljniji investitori u akcije "Mercatora".

Uslovi koje je u tom pozivu postavila Slovenija preko svoje banke mogli bi da nateraju neke od potencijalnih kupaca da se predomisle. Tako su pisani kao da je slovenačka država želela da stavi do znanja investitorima – kupcima akcija da su nepoželjni.

Tako je, između ostalog, Nova ljubljanska banka propisala da 10. juli 2009. predstavlja krajnji rok za predaju obavezujućih ponuda. Berzanski stručnjaci smatraju, na primer, da je rok za davanje ponuda relativno kratak jer onemogućava bilo kakav "Due Diligence" (pregled poslovanja navedenih kompanija). A kao posebno odbijajući uslov navode da nije omogućeno javno otvaranje ponuda. Kao ništa manje odbijajuće i potpuno neuobičajene uslove, berzanski analitičari navode pravo prodavca da bez bilo kakve odgovornosti za štetu prekine postupak prodaje ili pregovore, bez obaveze navođenja bilo kakvih razloga. I na kraju, kao neskriveno diskriminatorski uslov navodi se član 5. poziva u kome se kaže da "prodavac nije dužan da sklopi ugovore o prodaji, odnosno kupovini predmeta prodaje sa najboljim ponudiocem, odnosno ponudiocem koji ponudi najbolje uslove, niti sa bilo kojim ponudiocem koji učestvuje u postupku prodaje bez bilo kakve odgovornosti za štetu".

– "Delta" neće učestvovati u ponudi za kupovinu akcija "Mercatora" i Pivare "Laško" i definitivno odustaje od te investicije – kaže Jelena Krstović, direktor marketinga i službe za odnose sa javnošću u "Delta holdingu".

Nešto ranije, prema izveštajima medija, i vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić odustaje od kupovine akcija "Merkatora" jer nema dovoljno novca i više ne želi da njegovim imenom i "Agrokorom" direktor Pivare "Laško" Boško Šrot ucenjuje slovenačku politiku.

Donedavno se mislilo da onaj ko izgubi u trci za kupovinu akcija "Mercatora" može da zatvori radnju, jer nema šta da traži na tržištu regiona jugoistočne Evrope, koje bi kontrolisala novonastala moćna trgovinska kompanija. Odustajanje "Delte" i najave odustajanja "Agrokora" samo na prvi pogled mogli bi da ojačaju poziciju "Mercatora" na regionalnom tržištu. Odluka Nove ljubljanske banke da suštinski ne dozvoli stranim kompanijama da postanu suvlasnici "Mercatora" mogla bi dugoročno da dovede do prekomponovanja tržišta maloprodajnih lanaca u regionu.

Iako za sada nema nikakvih naznaka, nije isključeno da Mišković i Todorić zajednički uzvrate udarac, tako što će oživeti staru ideju iz 2006. godine o merdžovanju (međusobnoj razmeni akcija "Delte" i "Agrokora", odnosno udruživanju). Bio bi to strateški tržišni kontraudar koji bi "Mercator" mogao da izbaci iz trenutne liderske pozicije u regionu.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Politika od 25.06.2009.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital