"Lastinog" keksa više nema, radnici završili na birou

22.02.2017. 12:44 / Izvor: Avaz.ba
'Lastinog' keksa više nema, radnici završili na birou

Radnici nekadašnjeg čapljinskog giganta Tvornice keksa i vafla Zvečevo-Lasta, njih oko 100, ostali su bez posla.

Radnici nekadašnjeg čapljinskog giganta Tvornice keksa i vafla Zvečevo-Lasta, njih oko 100, ostali su bez posla i završili na evidenciji biroa za zapošljavanje. 

Tehnološki višak

Proizvodnja u ovoj tvornici u ovom momentu je obustavljena, a radnici su, kako je potvrdio Luka Trtanj, predsjednik Sindikata uposlenika, proglašeni tehnološkim viškom. 

"Dobili smo napismeno da smo 30. januara završili s radom u „Lasti", da smo tehnološki višak i da se javimo na biro, što smo uradili radi ostvarivanja naknade i zdravstvenog osiguranja. Šta će biti dalje s nama i tvornicom, u ovom momentu ne znamo. Nije konkretno rečeno da je tvornica zatvorena odnosno pod stečajem niti iz Uprave govore o tome", kazao je Trtanj i dodao da radnicima nisu uplaćene četiri plaće i doprinosi za tri godine, što potražuju sudskim putem.

Komentirajući navode iz kompanije Zvečevo d.d. Požega, koja je većinski vlasnik Laste, da se ulažu ogromni napori na pronalasku rješenja za ovu tešku situaciju te da se čini sve da se zadrže radna mjesta, Trtanj je istakao da je to ''samo priča, kao i uvijek".

 Lome koplja

"Mi četiri godine s njima koplja lomimo i štrajkovima tražimo osnovna prava. Moraju se jasno izjasniti da bi ublažili sve ovo jer mi smo doslovno ni na čemu. Bili smo kod načelnika općine Čapljina Smiljana Vidića, možda će i on poduzeti nešto", naveo je Trtanj.

Raguž: Bez izjava

Ivan Raguž, koji se donedavno novinarima predstavljao kao direktor čapljinske tvornice, kazao je da on nije direktor, već dvije godine te da nije ovlašten davati izjave. Poručio je da su se radnici dobrovoljno javili na biro te da je u ovom trenutku firma zaista obustavila proizvodnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital