"Turkish Airlines" i "Aeroflot" hoće partnerstvo sa "Jatom" - dogovor tek na proleće

24.11.2009. 09:31 / Izvor: Blic
'Turkish Airlines' i 'Aeroflot' hoće partnerstvo sa 'Jatom' - dogovor tek na proleće

Za strateško partnerstvo sa srpskom avio-kompanijom "Jat Airways" zainteresovani su "Turkish Airlines" i ruski "Aeroflot", koji u "Jat" ne bi ulagali novac, već novije avione, saznaje "Blic".

Ovaj model bi bio sličan onom koji je kompanija "Turkish Airlines" napravila prošle godine sa bosanskim "BH Airlines", kada su ponudili da najpre u 2009. po sistemu lizinga stave na raspolaganje mlazni avion, a na proleće 2010. još jedan. Ovo se inače i poklapa sa strategijom turske kompanije da sa svojim kapitalom uđe na ceo Balkan. S druge strane, domaćem "Jatu" bi ovakav model puno značio s obzirom na to da mu je preko potrebna obnova flote i da su avioni ove kompanije u proseku stari više od 20 godina.

Kada bi i kako moglo da se konkretizuje eventualno partnerstvo, nije poznato. Izvesno je da je Vlada formirala radnu grupu koja se bavi prodajom "Jata", ali bi, kako saznaje "Blic", konkretni dogovori mogli da se naprave tek na proleće.

"Turkish Airlines" je nacionalna turska avio-kompanija, leti na 103 međunarodne destinacije u Evropi, Aziji, Africi i severnoj Americi, a raspolaže flotom od 127 aviona.

S druge strane, "Aeroflot" je ruska nacionalna avio-kompanija koja leti na 90 destinacija u 47 zemalja, a u floti ima 90 letelica.

Nije prvi put da se ruski avionski gigant interesuje za kupovinu srpske avio-kompanije. Kada je prošle godine bilo reči o privatizaciji "Jata", ruska kompanija se pominjala kao jedan od glavnih interesenata. Ipak, nakon raspisivanja tendera u julu prošle godine, nijedna kompanija, pa ni "Aeroflot", nije otkupila tendersku dokumentaciju, pa je tender propao, a Vlada odustala od prodaje.

Poslednjih meseci se, međutim, u javnosti ponovo priča o prodaji nacionalnog avio-prevoznika, odnosno strateškom partnerstvu sa nekom od kompanija, a i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da ima dosta zainteresovanih kupaca.

Pored ruske i turske kompanije, nedavno se kao potencijalni kupac pominjala i grčka "Marfin investment group", koja je početkom godine kupila grčku avio-kompanju "Olympic Airlines". Tako nije isključena ni mogućnost da se "Jat" udruži sa "Olympic" kako bi se napravila jača regionalna kompanija.

"Turkish Airlines"

- nacionalna kompanija Turske

- osnovan 1933. godine

- u floti ima 127 letelica

- leti na 144 destinacija

"Aeroflot"

- nacionalna kompanija Rusije

- osnovan 1932, jedan od najstarijih avioprevoznika na svetu

- u floti ima 90 letelica

- leti na 93 destinacije

Plan "Jata" za 2010.

- planira da preveze 1,5 miliona putnika sa 16 aviona

- očekuje prihod od 150 mil EUR

- planira da smanji broj zaposlenih za 550

- u planu je da se uvede besplatni taksi od i do aerodroma za putnike sa "Jatovom" kartom

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 24.11.2009.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital