Utvrđen prijedlog zakona: RS unapređuje tržište hartija od vrijednosti​

27.01.2022. 14:49 / Izvor: Akta.ba
hartije od vrijednosti

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti radi daljeg unapređenja tog tržišta.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti radi daljeg unapređenja tog tržišta.

Cilj je da se privrednim društvima omogući efikasniji i lakši pristup izvorima kapitala u okolnostima njihove smanjene likvidnosti usljed ekonomskih poremećaja prouzrokovanih pandemijom virusa korona, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Na taj način se stvara pravni osnov da se javna ponuda akcija emitenta može okončati prije isteka roka za upis i uplatu i u slučaju da su vlasnici akcija, koristeći pravo preče kupovine, upisali i uplatili akcije nove emisije najmanje u procentu utvrđenom za uspješnost. 

Po završetku javne ponude akcija, koja je okončana na ovaj način, u slučaju da upisane akcije ne budu uplaćene, one ne proizvode pravne posljedice i ne mogu biti u pravnom prometu.

Za razliku od razvijenih finansijskih tržišta na kojima se nalazi široka lepeza finansijskih instrumenata i pružalaca usluga u vezi sa njima, domaće tržište hartija od vrijednosti još uvijek karakteriše manja raznolikost ponuđenih hartija, njihova nedovoljna likvidnost i, generalno, skromniji interes za korištenje tržišnih potencijala od samih emitenata i od domaćih ovlašćenih učesnika, ali i investitora. 

Osnaživanje i osavremenjavanje ovog zakona stoga se vrši fazno, u oblastima za koje su primjeri prakse pokazali da su ili nedovoljno afirmativne ili, čak, nisu cjelishodne, odnosno usaglašene sa željenim ciljevima uređenja i kao takve predstavljaju smetnju efikasnom pravu privrednih društava, navodi se.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital