Hartije od vrijednosti

RS se prodajom trezoraca zadužila više od plana, FBiH najavila novu emisiju

30.05.2024. 08:04 / Izvor: Bloombergadria.com
RS

Na aukciji trezorskih zapisa RS interesovanje investitora bilo je veće od ponuđenog iznosa trezorskih zapisa.

Entiteti u Bosni i Hercegovini sve više se zadužuju prodajom hartija od vrijednosti.

Tako je jučer Republika Srpska na Banjalučkoj berzi prodala trezorske zapise od 25,3 miliona maraka, što je za 5,3 miliona više od plana. Istovremeno, Federacija BiH najavila je prodaju trezoraca od 30 miliona, iako je nedavno saopšteno da je nivo likvidnosti tog entiteta adekvatan.

Na aukciji trezorskih zapisa RS interesovanje investitora bilo je veće od ponuđenog iznosa trezorskih zapisa. Ukupan iznos pristiglih ponuda iznosio je 25,36 miliona KM, a planirani iznos emisije je bio 20 miliona. Vlada RS je prihvatila ponude od 25,3 miliona, a kamata koju će platiti iznosi četiri odsto. Dospijeće trezorskih zapisa je 29. novembra ove godine.

Posljednja aukcija bila je 18. aprila, kada je Republika Srpska prodala trezorske zapise u vrijednosti od 14,75 miliona KM.

Istovremeno, objavljen je Javni poziv za učestvovanje u emisiji trezorskih zapisa Federacije BiH putem aukcije na Sarajevskoj berzi.

Planirani iznos emisije je 30 miliona, a nominalna vrijednost trezorskog zapisa 10.000 KM. Aukcija je planirana za 4. jun, a datum dospijeća je 5. mart 2025.

Posljednja aukcija bila je 14. maja, kada je FBiH prodajom trezorskih zapisa zadužena za 29,17 miliona KM.

Podsjećamo, Vlada FBiH je trezorce planirala da proda i 21. maja, ali je to otkazano.

"Uzimajući u obzir tržišne uslove i adekvatan nivo likvidnosti Jedinstvenog računa trezora Federacije Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo finansija odlučilo je da otkaže aukciju (3M) trezorskih zapisa planiranu za 21. maj 2024. godine", saopšteno je dan prije planirane aukcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital