Formiran konzorcij kompanija metalske i elektroindustrije

09.12.2010. 15:18 / Izvor: Fena
Formiran konzorcij kompanija metalske i elektroindustrije

Na sjednici Odbora Udruženja metalske i elektroindustrije Federacije BiH danas u Tešnju donesena je odluka o formiranju konzorcija kompanija iz metalske i elektroindustrije.

Konzorcij je otvorenog tipa i predviđena je mogućnost pristupanja i drugih članica, a sve radi bolje pripreme kod kandidiranja ili javnog nastupa na tenderima te radova vezanih za investicije u rudarstvu i elektroindustriji.

Članice osnovnog sporazuma o konzorciju su: "Mašinoremont" Banovići, "Aka metal" Gračanica, "Livnica" Visoko, "Bosnia valves" Tuzla, "BNT-TmiH" Novi Travnik, "Metalno" Zenica, "Elektroremont"Banovići i "Index" Gračanica.

Odbor Udruženja MEI u proširenom sazivu razmatrao je stanje i perspektive za razvoj ovih sektora te dosadašnje aktivnosti i planove tog udruženja.

Za oporavak i željeni rast u metaloprerađivačkoj industriji, kako navodi direktorica Sektora industrije Privredne komore Federacije BiH Nafija Šehić-Mušić, nužno je promijeniti poslovni ambijent u kome bi se trebala uspostaviti drugačija mjerila, vrijednosti i prioriteti. Promijenjeni poslovni ambijent mora u prvi plan staviti domaću proizvodnju i ponuditi rješenja koja će stimulirati razvoj, izvoz gotovih proizvoda i novo zapošljavanje.

Shodno dokumentu "Prilog strategiji razvoja BiH kroz prizmu razvoja metalske i elektroindustrije FBiH" Udruženje MEI je putem institucija sistema poticalo da se ubrza usvajanje tehničkih standarda, izgradi sistem tehničke ocjene usklađenosti uvoznih proizvoda s odgovarajućim zakonskim i podzakonskim propisima, te podrži konkurentnost izvoza bh. proizvoda i usluga.

Pripremljen je i akcioni plan realiziranja prioriteta koji se odnosi na prioritetne ciljeve postavljene strategijom (konkurentnost, zapošljavanje, razvoj okolinskog upravljanja, održivi razvoj i zaštita okoliša...).

Zaključci i preporuke s ove sjednice, kako je kazao potpredsjednik PKFBiH Avdo Rapa, poslužit će za dogradnju platforme za zastupanje interesa članica komore u nadležnim institucijama kojima će se predočiti problematika ovog sektora i njihovo viđenje rješavanja određenih pitanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti