Vlada RS spremna za blok posao na berzi: Predmet kupovine - paket akcija Urbanističkog zavoda RS

29.10.2009. 09:54 / Izvor: Glas Srpske
Vlada RS spremna za blok posao na berzi: Predmet kupovine - paket akcija Urbanističkog zavoda RS

Vlada Republike Srpske uskoro će dostaviti prijedlog cijene i broja akcija koje bi bile predmet "blok transakcije" kupovine Urbanističkog zavoda RS, kojim bi na taj način ova ustanova od posebnog značaja za RS bila vraćena iz privatnih u državne ruke.

- Komisija Vlade RS za ponude za prodaju paketa akcija Urbanističkog zavod RS razmatrala je pismo namjere za prodaju akcija ovog preduzeća upućeno Vladi RS, kao i Izvještaj o procjeni vrijednosti kapitala preduzeća koji je uradio Ekonomski institut Banja Luka - kazala je "Glasu Srpske" portparol Ministarstva finansija RS i član ove komisije Maja Stojnić.

- Na osnovu ovih podataka Vlada RS će na nekoj od idućih sjednica dostaviti prijedlog cijene i broja akcija koje bi bile predmet blok posla - kazala je ona.

Direktor Urbanističkog zavoda RS Borislav Bijelić rekao je da Vlada RS ima u planu da uskoro otkupi paket akcija u Urbanističkom zavodu RS i time ponovo preuzme kontrolu i upravljanje ovom ustanovom.

- Vladina Komisija priprema izvještaj o prodaji paketa akcija u Urbanističkom zavodu RS - naveo je Bijelić, dodajući da očekuje najpovoljnija rješenja, jer je Vlada RS pokazala spremnost za blok posao na berzi.

Vlada RS je na sjednici održanoj 30. jula donijela rješenje o imenovanju Komisije za razmatranje ponude za prodaju paketa akcija u preduzeću Urbanistički zavod Republike Srpske, Vladi RS.

Zadatak petočlane komisije je da napravi zapisnik u kojem će razmotriti pismo namjere za prodaju paketa akcija u Urbanističkom zavodu RS, kao i izvještaj Ekonomskog instituta o procjeni vrijednosti kapitala u ovom preduzeću. U skladu sa zaključkom, Komisija će Vladi RS dostaviti prijedlog cijene i broja akcija koje bi bile predmet "blok transakcije".

- Nadamo se da će to biti što prije, jer Urbanistički zavod RS bi time dobio vlasnika u Vladi RS - rekao je Bijelić.

Učesnici "blok transakcije" moraju međusobno da potpišu kupoprodajni ugovor o predmetnim akcijama prije prijave transakcije na Banjalučkoj berzi.

Treća lica ne mogu da kupuju hartije od vrijednosti iz "blok transakcije", niti da utiču na njihovu cijenu. Najmanja vrijednost jedne kupoprodajne transakcije iznosi 500.000 maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave