Aerobni trening pred skijašku sezonu

10.12.2012. 11:09 / Izvor: Oslobođenje
Aerobni trening pred skijašku sezonu

S aerobnim treningom treba kombinirati vježbe za razvoj specifične snage, koordinacije, ravnoteže i fleksibilnosti cijelog tijela, kako bi što efikasnije uticali na razvoj onih skupina koje će tokom skijanja biti posebno izložene naporu. S vremenom će biti objavljivane skupine vježbi koje valja koristiti prije početka skijaške sezone.

SkijanjeKao rekreativna aktivnost, alpsko skijanje spada među najpopularnije oblike tjelesnog vježbanja. Razlog tome treba tražiti u činjenici što čovjek ima potrebu za tjelesnom aktivnošću i u zimskim mjesecima, kada se znatno manje kreće nego u ostalom periodu godine.

Između ostalog, u taj rekreativni sport se mogu uključiti polaznici neovisno o dobi ili skijaškom predznanju, a zbog iznimno pozitivnog utjecaja na funkcionalne i motoričke sposobnosti čovjeka te socijalne komponente koje su prisutne odlaskom u neki od mnogobrojnih skijaških centara, popularnost alpskog skijanja sve više raste, navodi prvispust.com.

Budući je skijanje sport kojeg osim spuštanja niz padinu, čini okretanje u zavojima, penjanje, padanje i hodanje po snijegu, prilikom čega sudjeluju velike grupe mišića, a pogotovo mišića nogu, nikako se ne smije zaboraviti pravilna priprema i sticanje kondicije kako bi se izbjegle ozljede. Da bi proces obuke alpskog skijanja bio što efikasniji i ugodniji, preporuka svim budućim polaznicima škole skijanja je da unaprijed, barem dva mjeseca prije početka sezone, planiraju program kondicijske pripreme.

Idealna dinamika treninga bi bila pet puta sedmično, a budući malo pojedinaca može izdvojiti toliko vremena, dovoljno je trenirati dva-tri puta sedmično po sat. Sticanje kondicije, koja je širok pojam, ljudi često poistovjećuju s dugotrajnim i mukotrpnim trčanjima. No, to je samo jedan segment sticanja dobre kondicijske pripremljenosti organizma. Svaki sport ima specifičnu kondiciju u skladu s njegovim obilježjima i specifičnostima koje ga određuju, pa tako i skijanje. Prema brojnim istraživanjima, skijanje je aktivnost koju karakterizira specifična mišićna izdržljivost, osobito donjih dijelova nogu te trupa, koordinacija, koja se očituje u usklađivanju rada ruku, nogu i cijeloga tijela, ravnoteža, eksplozivna snaga i fleksibilnost. Kako bismo postigli bazičnu razinu kondicijske pripreme organizma i razvili one mišićno-zglobne skupine koje će tokom skijanja biti posebno izložene naporu, potrebno je posvetiti najmanje 1-2 mjeseca, po dva-tri treninga sedmično. Isključivo integracijom svih navedenih specifičnih kondicijskih svojstava i njihovim razvojem u dovoljno dugom periodu, možemo biti potpuno spremni za novu skijašku sezonu. S obzirom na to da forsiranje intenziteta treninga u kratkom periodu može uzrokovati samo ozljede i nanijeti više štete nego koristi, toplo preporučujemo svim skijašima i budućim polaznicima škole skijanja da izdvoje malo vremena i u punom smislu riječi spremno dočekaju novu skijašku sezonu.

Za početak, najbolje je krenuti s aktivnostima za razvoj aerobno-funkcionalnih sposobnosti poput: vožnje bicikla, laganog trčanja, planinarenja, nordijskog hodanja, rolanja i sl.

Navedene aktivnosti potrebno je izvoditi najmanje 2-3 puta sedmično u trajanju od 45 minuta do sat. Intenzitet navedenih aktivnosti potrebno je da svako od vas sam sebi prilagodi. Savjetujemo da za početak navedene aktivnosti izvodite različitim tempom u isprekidanom trajanju. Drugim riječima, ako se odlučite za trčanje kao oblik aktivnosti kojom biste utjecali na razvoj svojih aerobnih (kondicijskih) sposobnosti, najprije krenite s 10 minuta laganog trčanja u kombinaciji s 1-2 min brzog hoda za oporavak mišića. Nakon nekoliko takvih uvodnih treninga, lagano povećajte trajanje faze trčanja i oporavka. Isti princip treninga možete primijeniti i u drugim aerobnim aktivnostima za koje se odlučite.

S aerobnim treningom treba kombinirati vježbe za razvoj specifične snage, koordinacije, ravnoteže i fleksibilnosti cijelog tijela, kako bi što efikasnije uticali na razvoj onih skupina koje će tokom skijanja biti posebno izložene naporu. S vremenom će biti objavljivane skupine vježbi koje valja koristiti prije početka skijaške sezone. Do tada, nabavite svu potrebnu opremu za trening i naoružajte se pozitivnom energijom i dobrom voljom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza