Kapital / IZVJEŠTAJI

3.500 firmi u FBiH tražilo moratorij, najviše iz hotelijerstva

15.09.2020. 10:55 / Izvor: N1

Direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Mahmuzić rekao je da se naša zemlja nalazi u vrlo kompleksnoj situaciji koja zahtijeva dosta političke zrelosti, jer kako je naglasio, vremena krize pojačavaju sve slabosti i strukturu jednog društva.

"Odgovor bilo kojeg društva na krizu zavisi od toga kako je društvo organizovano. Imamo dosta dodatnih poteškoća u ekonomiji i privredi što je ključno uz zdravlje ljudi", kazao je.

"Svaka situacija koja nam se dešava može biti i blagoslov i prokletstvo, zavisi kako je prihvatimo. Vjerovatno bi trebalo da naučimo nešto sa ovom pandemijom, ali se to uvijek svodi na individualno", dodao je.

Kazao je i kako su pripreme za pandemiju Agencije za bankarstvo FBiH počele u januaru.

"Kontaktirali smo kolege iz MMF-a, a u februaru dobili podatke o uticaju pandemije na azijske tokove. 26. februara smo donijeli odluku prvu odluku. U međuvremenu smo analizirali stanje u privredi i bankarskom sektoru i prilagođavali se nastaloj situaciji. Sve je bilo novo i zbog toga smo bili prisiljeni da svakodnevno prikupljamo informacije od banaka. Mogli smo da sagledamo i kakva je situacija u privredi BiH", komentarisao je.

Govoreći o moratoriju, istakao je kako je ključna stvar da je produžen.

"Otkrili smo da je privrednicima puno važnija odluka za grace period za pogođene grane privrede. Slična odluka je donešena u Hrvatskoj i mi smo pripremili takvu odluku", kazao je te za N1 objasnio kako ta odluka daje mogućnost bankama da do kraja godine primaju zahtjeve, odnosno, hipotetički, ako čovjek ili firma dođe u decembru, moguće je da dobije šest mjeseci grace perioda da je pokriven do sredine naredne godine ili da ima čitavu narednu godinu grace perioda za firme.

Mahmuzić je rekao i kako je nezahvalno donositi prognoze za dalje, jer je ovo sve novo.

Također, rekao je kako je problema u ekonomskom sektoru bilo i prije pandemije te da se čitava svjetska privreda nije popravila ni nakon krize od 2008. godine.

"Ovo je prvi put bilo da nešto što se desilo u realnom svijetu napravi problem bankarima. U februaru smo razmišljati da će ovo trajati mjesec dana, a sada je sredina septembra i vidimo da ništa ne prolazi. Nedovoljno imamo znanja o virusu što proizvodi nesigurnost i u ekonomiji. Nemoguće je predviđati ekonomski zamah jer nemamo odgovor na virus", naglasio je direktor Agencije za bankarstvo FBiH te kazao kako ekonomija nije izolovana od realnog svijeta.

Govoreći o brojkama ljudi koji su tražili uslugu moratorija, Mahmuzić je rekao kako su 3,5 milijarde odobrenih mjera, da su tu i firme i fizička lica. Na fizička lica je otišlo oko milijardu, a ostalo na firme.

Rekao je i kako 3.500 firmi tražilo moratorij, a 47.000 fizičkih lica te dobilo određene mjere.

Hotelijerstvo je branša koja je najčešće tražila moratorij, odnosno svaka grana koja je vezana za turizam.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital