Diplome polaznicima stručnog usavršavanja u oblasti obrade metala

13.12.2012. 07:59 / Izvor: eKapija.ba
Diplome polaznicima stručnog usavršavanja u oblasti obrade metala

Svečana dodjela diploma polaznicima Programa stručnog usavršavanja i dopunskog obrazovanja u oblasti obrade metala i CNC tehnologije, upriličena je u srijedu u Sarajevu.

 

RukovanjeSvečana dodjela diploma polaznicima Programa stručnog usavršavanja i dopunskog obrazovanja u oblasti obrade metala i CNC tehnologije, upriličena je u srijedu u Sarajevu.

Program je implemetirala Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) u okviru projekta "Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u metalskoj industriji kroz uvođenje novih tehnologija i zanimanja, implementaciju EU standarda i jačanje izvoznih sposobnosti - EUMETAL", koji finansira Evropska unija.

Program-menadžerica SERDA-e Aida Džamalija-Duran izjavila je da je projekt EUMETAL pokrenut u septembru 2010. i da traje do marta 2013., a vrijednost mu je 458.460 eura.

Naglasila je da su prvobitno idenficirane realne potrebe za kadrovima kompanija iz oblasti metalske industrije na području sarajevske makroregije, nakon čega je SERDA, u saradnji sa Srednjom mašinskom tehničkom školom i Srednjom školom metalskih zanimanja, pripremila stručne programe koje je odobrilo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS-a.

“Ovom dodatnom edukacijom polaznici su usavršili svoja znanja i kompetencije, te samim tim postali konkurentniji na tržištu radne snage”, kazala je Džamalija-Duran.

Ministar privrede KS-a Emir Hrenovica istakao je da je trenutno stanje u metalskoj industriji u ovome  kantonu, u poređenju s predratnim stanjem, katastrofalno, ali da ga raduju ovakvi pozitivni primjeri oživljavanja tog sektora.

“Pokušavamo povezati ovo ministarstvo s kantonalnim Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih da bismo razvijali privredu uz pomoć inovativnosti, a za to je potrebno uključiti mlade ljude u čitav process”, smatra Hrenovica. 

Šef operativnog odjela za ekonomske reforme, trgovinu i prirodne resurse Delegacije EU u BiH Martin Schieder pojasnio je da je trenutno u toku nekoliko projekata u čijem fokusu je smanjenje nezaposlenosti u BiH, ali da isto tako  BiH  mora usvojiti zakonska rješenja koja će skratiti proces registracije preduzeća, što bi bitno uticalo na smanjenje nazaposlenosti.

Ciklus specijalističkih obuka u oblastima CNC (Computer numerical control) tehnologije i obrade metala uspješno je okončalo 200 nezaposlenih osoba i 70 radnika u metalskom sektoru.

Uvjerenja o stručnom usavršavanju i dopunskom obrazovanju koja su im danas uručena moći će biti upisana u radne knjižice kao dodatna kvalifikacija , a oko 50 polaznika uvršteno je i finansijski podržano u Programu sufinansiranja stažiranja u firmama metalske industrije radi sticanja poslovne prakse.

Partneri ovog programa bili su Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti