Od 1. januara usluga prenosivost telefonskih brojeva iz mreže u mrežu

17.12.2012. 13:10 / Izvor: eKapija.ba
Od 1. januara usluga prenosivost telefonskih brojeva iz mreže u mrežu

Vijeće je potvrdilo da su sva tri telekom operatora tehnički i administrativno spremna na implementaciju usluge prenosivosti telefonskih brojeva.

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) održalo je danas 60. redovnu sjednicu na kojoj je razmatralo Plan i Program rada za 2013. godinu, te usvojilo Pravilo o izmjenama Pravila 59/2011 o naknadama za dozvole u radiokomunikacijama.

Razmotrena je informacija o formiranju radne grupe za izradu dokumenta Politika sektora telekomunikacija u BiH, koja je nedavno počela s radom u okviru Vijeća ministara BiH.

Vijeće Agencije podržava aktivnosti na izradi ovog strateškog dokumenta i naglašava da će Agencija, u okviru ove radne grupe, pružiti puni doprinos da bi dokument bio donesen u utvrđenim rokovima.

Razmatrajući informaciju o stepenu implementacije usluge prenosivosti telefonskih brojeva, Vijeće je potvrdilo da su sva tri telekom operatora tehnički i administrativno spremna na implementaciju usluge prenosivosti telefonskih brojeva u svim mobilnim mrežama u BiH.

Ova usluga bit će na raspolaganju korisnicama od 1. januara 2013.

Vijeće je razmotrilo i informacije o objavi i zbirnom izvještaju o kvalitetu usluga u GSM/UMTS mrežama i efektima primjene modela rebalansa cijena govornih i telefonskih usluga.

Prihvaćena je informacija o primjeni novog seta propisa i pravila iz oblasti emitovanja, i konstatovano da i u narednom periodu trebaju biti nastavljene aktivnosti Agencije na praćenju poštivanja ovog dijela regulative, od korisnika dozvola u oblasti emitovanja, saopćeno je iz RAK-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti