Kapital / IZVJEŠTAJI

72% roditelja ističe da država treba subvencionirati troškove boravka djece u vrtićima

25.07.2021. 07:00 / Izvor: Akta.ba

Centar za politike i upravljanje (CPU) objavio je studiju "Poticaji za povećanje kapaciteta predškolskih ustanova u BiH " u kojoj su predstavljene opcije za povećanje obima upisa djece u ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje.

Opcije su ocijenjene po osnovu troškova i izvodljivosti sprovedbe, te koristi za djecu, roditelje i kompanije.

Formalno predškolsko obrazovanje u BiH karakterišu i niske stope upisa djece i kapaciteti koji ne mogu zadovoljiti trenutnu potražnju za uslugama POO.

Ukupna stopa upisa djece u POO iznosi 17,2% što je znatno niže od stope upisa u susjednim zemljama (Hrvatska i Srbija preko 60%).

U Bosni i Hercegovini je u 2018. godini izdvojeno oko 59,6 miliona KM za formalno predškolsko obrazovanje, što predstavlja 4,4% od ukupnih ulaganja u obrazovanje, odnosno 0,16% ukupnog BDP-a.

U maju 2021. godine, CPU je pokrenuo Inicijativu za osiguranje dodatnih sredstava za predškolski odgoj i obrazovanje. 

Sistemska podrška rasta kapaciteta ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, te povećanje koristi za djecu, roditelje i kompanije, predstavljaju ključne ciljeve ulaganja u POO.

S tim u vezi, za potrebe ove studije, CPU je sproveo istraživanje gdje najzanimljivi podaci pokazuju značaj dostupnosti vrtića za karijerni razvoj majke, cjenovnu pristupačnost  istih i mogućnosti subvencioniranja upisa djece u vrtiće.  

Za 87% ispitanica, cjenovna prihvatljivost usluga POO predstavlja važan faktor pri donošenjuodluke o upisu djeteta u POO ustanovu.

72% ispitanica smatra da je važno da država/entitet/kanton/lokalna uprava subvencionira troškove boravka djece u POO.

Više o modalitetima subvencioniranja i benefitima rješenja povećanja obuhvata POO možete saznati na webinaru: "Ulaganje u predškolski odgoj i obrazovanje". 

Brojne su socio-ekonomske koristi od dostupnih, pristupačnih i kvalitetnih ustanova POO.

Neki od njih uključuju poboljšanje kognitivnih vještina djece, povećanje mogućnosti za zaposlenje (posebno žena), povećanje produktivnosti i zadovoljstva poslom, kao i uspjeh poslovanja kompanija, te tako doprinosi rastu ekonomije.

Koji bi rast stope upisa bio potreban i moguć, te koji je optimalan model podrške povećanju broja djece upisane u POO u BiH i slične informacije možete pronaći ovdje.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital