Kapital / BANKARSTVO

Addiko Bank - Prognoza rasta BDP-a za 2018. i 2019. godinu

03.10.2018. 12:36 / Izvor: Akta.ba

"Prognozu rasta BDP-a za 2018. i 2019. godinu od 3.1%, odnosno 3.5% u odnosu na prošlu godinu, baziramo na jačoj privatnoj potrošnji, vanjskoj potražnji i eksterno finansiranim javnim investicijama. Očekujemo da se deficit tekućeg računa ponovno proširi na 5.1% BDP-a u 2018. godini uslijed većeg trgovinskog deficita, dok se za inflaciju očekuje porast od 1.4% u 2018. godini prije ubrzanja na 2.0% u 2019. godini", saopćili su iz Addiko Bank.

"Nakon skromnog porasta BDP-a u Q1 od 2.0% u odnosu na prošlu godinu, podaci ukazuju da će se ekonomska aktivnost ubrzati tokom Q2 i nadalje na temelju snažnog izvoza i dinamične privatne potrošnje," istakao je Hrvoje Stojić, direktor Odjela ekonomskih istraživanja Addiko Grupacije.

Zadovoljni smo s prognozom BDP-a od 3.1% u fiskalnoj 2018. godini, kojeg je pokrenula snažnija privatna potrošnja uslijed povećanja zaposlenosti te plaća, rekordna turistička sezona, novčane doznake i zaduživanje stanovništva, dodaje Stojić.

"Ulaganja će se usmjeravati putem javnih investicija uslijed jačih infrastrukturnih radova u cilju povećanja rasta BDP-a u 2019. godini prema 3.5%. Iako je MMF odgodio svoju tranšu od 38 miliona eura u julu, očekujemo bolju likvidnost budžeta te obavezivanje EBRD od 700 miliona eura za infrastrukturne nadogradnje u 2018.-2020. te snažnije izvozne izglede koji će podržati kapitalna ulaganja. Projekti u energetici podržavaju naša očekivanja. Dodatan poticaj energetskom sektoru doći će iz IPA fondova iz EU s obzirom da su bh. vlasti usvojile Okvirnu energetsku strategiju do 2035. godine", naglašava Stojić.

S&P je potvrdio kreditni rejting BiH kao vrlo spekulativan (B/B) sa stabilnim pogledom, odražavajući ekonomsku i institucijsku slabost, visoke deficite tekućeg računa, prolongirano formiranje funkcionalnog državnog parlamenta nakon izbora te time i sporije reforme. Istovremeno, procjene se temelje na čvrstom ekonomskom rastu, stabilnoj fiskalnoj poziciji i niskom i prihvatljivom dugu. S&P bi razmotrio povećanje rejtinga ako bi se političko stanje stabiliziralo, vlasti poboljšale agilnost reformi te ako se vanjski financijski tokovi stabiliziraju, što bi rezultiralo snažnijim porastom, investicijskim zamahom i višim prihodima.

Prema zakašnjelim fiskalnim računima iz 2017. godine, konsolidovani budžetski višak povećao se na 2.6% BDP-a (naspram 1.2% BDP-a u 2016. godini), naspram očekivanom višku od 1.4%. Fiskalni bilans u 2017., koji je bolji od očekivanog, može se zahvaliti izostanku finansiranja sa strane MMF-a te posljedičnom smanjenju izdataka na investicije. Unatoč pozitivnom trendu prihoda, primjećujemo da se državni budžetski višak smanjuje na 0.5% BDP-a, sa 0.2% u 2019. godini uveliko zbog više javnih investicija, povećane potrošnje na razna prava i izdavanja obveznica (RS) u vrijednosti od 168 miliona eura.

"Isto tako vidimo širi deficit tekućeg računa na 5.5% BDP-a u 2018. godini (naspram 4.8% u 2017. godini) koji je potkrijepljen snažnijim zahtjevima za uvoz, viša strana direktna ulaganja pokrivaju vanjske rizike, više FX rezerve i još uvijek dostupno IFI finansiranje. Cjenovni pritisci povećali su seove godine, jer je CPI indeks dosegao višegodišnji maksimum od 1.9% u junu na višim cijenama hrane, energije i duhana. Uz inflaciju u skladu s našim očekivanjima, držimo prognozu prosječnog porasta inflacije za 2018. godinu od 1.4%, dok za 2019. godinu vidimo inflaciju na 1.8% zbog snažnije domaće potražnje", poručili iz Addiko Banke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital