Aerodrom Sarajevo: August rekordan po broju putnika

04.09.2017. 11:12 / Izvor: Akta.ba
Aerodrom Sarajevo: August rekordan po broju putnika

Već u prvih sedam mjeseci ove godine, pet aviokompanija je  započelo operacije sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo tijekom mjeseca avgusta prošlo je 144.330 putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u povijesti ovog aerodroma. Šta više, ova brojka predstavlja povećanje od čak 22% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Također, u prošlom mjesecu obavljeno je ukupno 1.508 aviooperacija, što je za 20 % više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Kada je riječ o kargu, u prošlom mjesecu je otpremljeno  217.745 kg komercijalnog karga, odnosno 15% više u odnosu na isti mjesec  2016. godine.

Konačno, Međunarodni aerodrom Sarajevo opslužio je u prvih osam mjeseci ove godine ukupno 668.338 putnika, što predstavlja povećanje od preko 14% u odnosu na isti period prošle godine, te što je već više od ukupnog broja opsluženih putnika u cijeloj 2013. godini.

"U prvih osam mjeseci ove godine obavljeno je ukupno 8.776 avio operacija što je povećanje od 14 %  u odnosu na isti period prošle godine. Fizički obim karga  za prvih osam mjeseci je  2. 084 227 kg, što je povećanje od čak 55 %, u odnosu na isti period prošle godine.Uporedni podaci ukazuju da je rast koji Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi u ovoj godini među najvećim u regiji", saopćeno je iz Aerodroma Sarajevo. 

Već u prvih sedam mjeseci ove godine, pet aviokompanija je  započelo operacije sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, čime najveći aerodrom u našoj zemlji nastavlja impresivan rast na svim poljima, a što direktno doprinosu jačanju ekonomske slike Bosne i Hercegovine i razvoju turističkih potencijala, ali i omogućava našim građanima sve širi izbor kada su u pitanju europske i svjetske destinacije, dodaje se u saopćenju- 

Zbog svega toga, rukovodstvo  Međunarodnog aerodroma Sarajevo planira ambiciozne infrastrukturne projekte i druga ulaganja, sve sa ciljem daljih širenja kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajevo i jačanja liderske uloge ovog poduzeća na bh. tržištu.

Međunarodni aerodrom Sarajevo kroz anganžman cijelog kolektiva uspješno odgovorio svim izazovima i zadacima koji nužno prate ovako značajan i ubrzan porast broja putnika i avio operacija.  Posebno je bitna činjenica da je rukovodstvo aerodroma kontinuirano vodilo aktivnosti na širenju odnosno poboljšavanju aerodromskih kapaciteta u okviru trenutnih mogućnosti, te aktivnosti na privlačenju novih aviokompanija. Bez takve strategije ovakav rast ne bi bio moguć, a to opredjeljenje rezultiralo je besprijekornom uslugom putnicima, aviokompanijama i drugim našim partnerima, saopćili su iz Aerodroma Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital